Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina
Pristupačnost

Održana prezentacija energetske obnove višestambenih zgrada

Prezentacija energetske obnove  višestambenih zgradaU ponedjeljak, 23. ožujka, u dvorani „Istra“ pazinskog Spomen doma, u organizaciji tvrtke Pazin d.o.o., Upravitelja zgrada, održana je prezentacija rezultata provedenih energetskih pregleda i izdanih energetskih certifikata s ciljem analize mogućnosti pokretanja i uspješne provedbe energetske obnove zgrada. Prezentacija je provedena u dva termina: u 16 sati prezentirane su zgrade Jurja Dobrile 5,7 i 9 te zgrada Prolaz Frana Matejčića 2-10, a u 19 sati nastavljena je prezentacija za zgrade u Muntriljskoj 1, 15. siječnja 2 i Saše Šantela 9.

Uz direktoricu tvrtke Pazin d.o.o., Nedu Bucaj te predstavnika Grada Pazina, pročelnika Upravnog odjela za komunalni sustav, prostorno uređenje i graditeljstvo Daniela Maurovića, prezentacijskom su dijelu prisustvovali predstavnici tvrtke „Planetaris“ d.o.o. iz Zagreba koji su radili na izradi energetskih certifikata zgrada obuhvaćenim prezentacijom, i to: arhitektica i predsjednica Hrvatske udruge energetskih certifikatora Željka Hrs Borković, direktor Natko Bilić te inženjer Danijel Jantol.

Pročelnik D. Maurović prvo je prisutne upoznao s provedenim projektima Grada Pazina za područje energetske učinkovitosti, počevši od 2008. Provelo se sveukupno 6 akcija: od povećanja energetske učinkovitosti u obiteljskim kućama do podjele paketa štednih žarulja mladim bračnim parovima.

Predstavnici tvrtke „Planetaris“ okupljenima su pojasnili plan i preporuke za poboljšanje energetske učinkovitosti spomenutih zgrada, koje su građene ’60-ih i ’70-ih godina bez ili sa malo toplinske izolacije. To, neminovno, utječe na veći gubitak energije i većih troškova grijanja. S trenutno dostupnim bespovratnim novčanim sredstvima koja se mogu ostvariti prijavom zgrada putem Upravitelja na dostupne natječaje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, predviđenima kroz tri faze projekta obnove zgrada, osiguralo bi se – do 40% subvencije za preglede i certificiranje, ali i do 100% subvencije za izradu projektne dokumentacije i do 40% subvencije za izvođenje samih radova (odnosno do 50% uz dodatne subvencije komercijalnih banaka).

Kako tvrtka koja je obavila i izradila energetske preglede, radi na području cijele Republike Hrvatske prisutnima su prikazani i uspješno realizirani projekti energetskih obnova višestambenih zgrada u Zagrebu, Labinu, Puli. Zgrade su iz nižih energetskih razreda prešle u većini slučajeva u razred B. Prikazane su i termografske snimke koje vizualno ističu nepotrebni gubitak energije iz zgrada, prije početka obnove te rezultate istih nakon obnove.

Za obrađene zgrade u Pazinu u samom prijedlogu projekta predložila se toplinska izolacija vanjske ovojnice zgrade, stropova prema negrijanim prostorima potkrovlja i podruma  te zamjena stolarije na zajedničkom stubištu. Uz to, predložena je alternativa za grijanje ugradnjom kotla na bio masu (pelete) ili putem dizalice topline. Uz predložene mjere, zgrade bi prešle u energetske razrede B ili C, ovisno o odabiru predloženih mjera.

Direktorica tvrtke Pazin d.o.o. Neda Bucaj osvrnula se na upravljanje kotlovnicama (Jurja Dobrile 5, Prolaz F. Matejčića 2-10 i Muntriljska 7b) – energent i troškove održavanja kotlovnice koji u određenim omjerima utječu na formiranje cijene grijanja.

Prezentacija je zaključena kratkim sažetkom:

  • suvlasnici bi uz povećanje pričuve, nakon obnove imali manje režijske troškove na utrošku električne energije i grijanju / hlađenju, te bi
  • sva energija dobivena iz kotlovnice zbog ugrađene izolacije ostala u stanu, što bi dovelo do manje potrebe za grijanjem.

Kako bi zgrade pravovremeno donijele odluku o energetskoj obnovi, jedan od koraka na većim zgradama može biti, naglasio je gosp. Bilić osnivanje Radne skupine koja bi zajedno sa predstavnikom i Upraviteljem donijela odluku o najoptimalnijem i financijski najopravdanijem smjeru energetske obnove.

Zgrade koje su i ranije razmatrale obnovu vanjske obnove zgrade, čim prije bi u ovoj godini trebale krenuti s prijavom za financiranje projektne dokumentacije kako bi se 2016. mogla izvršiti prijava za obnovom i po odobrenju krenuti sa radovima. U roku od par mjeseci (3-5), nakon odobrenja, krenuli bi radovi, koji bi bili trajali od 3 do 4 mjeseca.

Nakon predstavljanja uslijedila je diskusija tijekom koje su postavljena pitanja vezana za povećanje proračunatih troškova, pojašnjenja principa rada dizalica topline, pitanja stručnog nadzora te dr. Što se tiče povećanja proračunatih troškova, gospođa Borković naglasila je da su navedeni maksimalni iznosi te su mogući ili takvi iznosi ili čak i manji. Princip rada preporučene dizalice topline pojasnio je inženjer Jantol naglasivši da dizalica koristi toplinu zraka te da bi se ona postavila na krov ili uz samu zgradu, a tom bi se ugradnjom ukinula kotlovnica. Pritom postoji održavanje, ali je taj trošak neznatan u odnosu na održavanje kotlova. Pitanje stručnog nadzora i slučaja rušenja fasade na pojedinim obnovama u drugim gradovima, dodatno su objasnili gospođa Borković i gospodin Bilić, naglasivši kao bitno da tvrtka u projektu specificira podatke za kvalitetno izvođenje radova, kako ne bi došlo do upotrebe neadekvatnih materijala i time do šteta i otpadanja fasade, kao što je bio slučaj na nekim obnovama zgrada u drugim gradovima.

Autor: Pazin d.o.o. Pazin

Prezentacija rezultata provedenih energetskih pregleda

Primjeri cjelovitih energetskih obnova zgrada s uštedama energije