Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina
Pristupačnost

Kuća za pisce

kuća-pisci1

Uređenje objekta

Kuća za pisce – Hiža od besid zajednički je projekt Istarske županije i Grada Pazina, kojim je od derutne kuće u starogradskoj jezgri uređen prostor namijenjen rezidencijalnim programima s ciljem ostvarenja šire međunarodne književne suradnje.

Rekonstrukcija napuštene kuće u povijesnoj jezgri Pazina i njena prenamjena u Kuću za pisce započela je prema projektnoj dokumentaciji iz studija arhitektice Tatjane Berton iz Pazina.
Krajem 2008. godine okončani su radovi prve faze,  tijekom koje je izvršena rekonstrukcija krovišta i nosivih zidova, međukatne konstrukcije i komunikacija prema budućim sanitarijama u suterenu. Vanjski zidovi su učvršćeni injektiranjem i pripremljeni za žbukanje. U sklopu krovopokrivačkih radova izvedena je horizontalna i vertikalna odvodnja oborina.

Radovi II. faze započeli su nakon provedenog postupka javne nabave i trajali su od svibnja do sredine rujna 2009. godine. U drugoj su fazi radova zidani pregradni te žbukani vanjski i unutarnji zidovi, ugrađene instalacije dovoda i odvoda vode, montirani sanitarni elementi, izrađene elektroinstalacije, popločena vanjska terasa, izrađen trotoar i vanjske stepenica uz sjeverno pročelje. Po okončanju građevinskih radova uređen je okoliš objekta, instalirani su klima uređaji, a prostori su opremljeni odgovarajućim namještajem i opremom. Objekt je svečano otvoren prigodom zaključenja Mjeseca knjige, 15. studenog 2009. godine, kad su predstavnici Grada i Županije potpisali Ugovor o načinu sufinanciranja, korištenja i održavanja objekta „Kuće za pisce – Hiže od besid“. Gost prve književne večeri održane u Kući bio je književnik Robert Perišić.

Programi

Tijekom prvih deset godina rada Kuće za pisce – Hiže od besid u njoj su boravili brojni autori domaće i strane književnosti. Nakon Perišića gosti kuće bili su Maja Vidmar, Zoltan Medve, Milan Rakovac, Renato Baretić, Olja Savičević Ivančević, Sanja Lovrenčić, Slađan Lipovac, Oto Oltvanji, Rusanka Ljapova i drugi. U programu Kuće za pisce dodjeljuje se svake godine županijska književna nagrada “Edo Budiša” za mlade autore, a dosadašnji dobitnici su Srđan Srdić, Marko Pogačar, Bojan Krivokapić, Ivana Bodrožić, Lejla Kalamujić, Rumena Bužarovska, Miloš K. Ilić i Ana Šnabl. Kuća surađuje i s Goethe institutom i Austrijskim kulturnim forumom ugošćujući svake godine po jednog njemačkog, odnosno austrijskog književnika. Tako su po mjesec dana proveli u Pazinu Anke Bastrop, Seher Cakir, Uwe Rada i drugi. Gostovanje američke spisateljice Iranskog podrijetla Anite Ammirezvani ostvareno je kao plod suradnje Kuće s Gradskom knjižnicom iz Poreča. Kao dobitnica nagrade Booktiga za 2014. godinu koju joj je dodijelila Istarska županija kao najčitanijoj književnici u istarskim narodnim knjižnicama, gošća kuće bila je i Slavenka Drakulić, jedna od najprevođenijih hrvatskih spisateljica. Posljednjih su godina među gostima Kuće bili i Sven Popović, Andrija Škare,  Zoran Lazić, australski književni prevoditelj Will Firth, novozelandski pjesnik David Howard i njemačka književna prevoditeljica Brigite Döbert.