Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina
Pristupačnost

Grb i zastava

Odlukom o grbu i zastavi Grada Pazina („Službene novine Grada Pazina“ broj 4/94, 6/95, 27/09 i 1/10 – pročišćeni tekst) definiran je izgled grba i zastave Grada Pazina.

Grb Grada Pazina

grb Grada Pazina

Članak 4.

„Grb Grada Pazina ima oblik stiliziranog štita na čijem se bijelom polju obrubljenom obrubom boje starog zlata, u sredini, nalazi trozuba kula (Kaštel) tamno plave boje (ultramarin) s bijelim otvorima vrata i prozora. Odnos visine grba prema širini je 4:3.

Ako se grb iz stavka 1. ovog članka izrađuje reljefno, obrub okolo bijelog polja štita i trozuba kula u sredini štita ističu se i izrađuju u skladu s pravilima heraldike. “

 

 

Zastava Grada Pazina

zastava Pazin

Članak 7.

„Zastava Grada Pazina pravokutnog je oblika, omjera dužine (visine) i širine 2:1, izvedena od svijetloplavog (akvamarin) poliesterskog ili pamučnog materijala.

U donjem kvadratu zastave, centriran na crtu koja okomito dijeli zastavu po pola, nalazi se grb Pazina opisan u članku 4. ove Odluke. Gornji vršak štita grba dopire do središnje točke (sjecišta dijagonala) zastave, a donji vršak štita grba oslanja se o središnju točku na crti koja poprijeko sječe zastavu na  ¼ udaljenosti od donjeg ruba zastave. Udaljenost lijevog odnosno desnog ruba grba od lijevog odnosno desnog ruba zastave – jednaka je.“

 

 

 

 

 

 

 

 

svečana zastava Pazin

Članak 10.

„Osim zastave opisane u članku 7. ove Odluke Grad Pazin ima i svečanu zastavu koja se koristi samo u svečanim prigodama.

Svečana zastava iz stavka 1. ovog članka istovjetna je sa zastavom iz članka 7. ove Odluke, osim što se njezino pravokutno svijetloplavo polje izrađuje od svile, a grb od lamiranog materijala odgovarajućih boja (bijela – štit, staro zlato – obrub štita, tamnoplavo ultramarin – kula).

Po rubovima svečane zastave, osim po onom u kojem se svečana zastava pričvršćuje na stijeg, su resice duljine šest centimetara u boji starog zlata.“