Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina
Pristupačnost

Ustanove

Gradska knjižnica Pazin

spomendom-knjižnicaGradska knjižnica Pazin je, prema usvojenim načinima podjela knjižnica, narodna knjižnica koja od 1. siječnja 2008. djeluje kao samostalna javna ustanova. Premda joj je osnivač Grad Pazin, knjižničnu djelatnost kao narodna knjižnica, obavlja za područje i za potrebe Grada Pazina, te za područja i za potrebe Općina Cerovlje, Gračišće, Karojba, Lupoglav, Motovun, Sv. Petar u Šumi i Tinjan.

Službene mrežne stranice http://gk-pazin.hr/

 

 

 

 

Muzej Grada Pazina

kaštel6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Muzej Grada Pazina kao samostalna ustanova djeluje od 1. siječnja 2008. godine, a od osnivanja 1996. do osamostaljenja djelovao je u sastavu Narodnog sveučilišta odnosno Pučkog otvorenog učilišta u Pazinu.Temeljna djelatnost Muzeja je sustavno prikupljanje, sređivanje, proučavanje, stručna i znanstvena obrada, zaštita, istraživanje i sistematiziranje, publiciranje i izlaganje na stalnim i povremenim izložbama muzejske građe iz područja kulturne povijesti Pazina i Pazinštine te likovna djelatnost.
Sjedište Muzeja je u Kaštelu. U četiri prostora, postavljene su stalne muzejske izložbe različitog sadržaja: Zvona s istarskih crkvi, Biskup dr. Juraj Dobrila – Život i djelo, Pazinština od prapovijesti do ranog srednjeg vijeka i u prostoru četverokutne kule, koji se u vertikali uzdiže kroz sve etaže Kaštela, Pazinski Kaštel i bune kmetova u XV. i XVI. st.  Za povremene tematske i likovne izložbe koriste se dvije prostorije na prvoj etaži Kaštela, povremeno i polivalentna dvorana – rotonda.

Službene mrežne stranice https://www.muzej-pazin.hr/

 Centar za kulturu i obrazovanje Pazin

spomen dom1Centar za kulturu i obrazovanje Pazin  djeluje u jednoj podružnici:  SPOMEN DOM te provodi kulturno-zabavne i obrazovne programe. S 31. kolovozom, sukladno novom Zakonu o umjetničkom obrazovanju Osnovna glazbena škola izdvojena je iz sastava Pučkog učilišta, a osnovno glazbeno obrazovanje provodi se u Glazbenom odjelu Osnovne škole Vladimira Nazora Pazin. Pučko otvoreno učilište u Pazinu, koje je pravni sljednik nekadašnjeg Centra za kulturu i obrazovanje, djeluje u Spomen domu, građevini koja je spomenik najznačajnijem datumu u istarskoj povijesti dvadesetog stoljeća, 25. rujnu 1943., kada su donesene odluke o pripojenju Istre Hrvatskoj. Pored edukacijskih, rekreativnih i kulturnih programa, bilo gostujućih ili iz vlastite produkcije, Pučko učilište korisnicima nudi i raznovrstan kino program. Pazinsko kino jedno je od 28 kina u Hrvatskoj, koji su sudionici projekta digitalizacije nezavisnih kinoprikazivača, provedenog uz potporu Ministarstva kulture i Hrvatskog audiovizualnog centra.

Službene mrežne stranice https://ckopazin.hr/

  Državni arhiv u Pazinu

DSC00857 Osnivač Državnog arhiva u Pazinu je Republika Hrvatska, a u sklopu vlade RH nadležno za obavljanje arhivske djelatnosti je Ministarstvo kulture. Državni arhiv u Pazinu javna je ustanova i obavlja arhivsku službu u skladu sa zakonom o arhivskom gradivu i arhivima. Arhiv obavlja djelatnost na području Istarske županije koja obuhvaća gradove: Buje, Buzet, Labin, Novigrad, Pazin, Poreč, Pula, Rovinj, Umag, Vodnjan i općine: Bale, Barban, Brtonigla, Cerovlje, Gračišće, Grožnjan, Fažana, Funtana, Kanfanar, Karojba, Kaštelir-Labinci, Kršan, Lanišće, Ližnjan, Lupoglav, Marčana, Medulin, Motovun, Oprtalj, Pićan, Raša, Sveta Nedelja (Nedeščina), Sveti Lovreč, Sveti Petar u Šumi, Svetvinčenat, Tar-Vabriga, Tinjan, Višnjan, Vižinada, Vrsar i Žminj.

Službene mrežne stranice https://www.dapa.hr/

Etnografski muzej Istre

EMIEtnografski muzej Istre županijska je ustanova osnovana 1962. godine. Smješten je u prostorima srednjovjekovnog kaštela. Muzej sustavno, sakuplja, čuva, obrađuje i prezentira građu vezanu uz život stanovnika istarskog poluotoka. Područje istraživanja Muzeja je svakodnevni život: odijevanje, gospodarstvo, dječje igre, glazba, prehrana, vjerovanja, stanovanje, folklor, multikulturalna preplitanja, suvremeni kulturni fenomeni…

Službene mrežne stranice https://www.emi.hr/hr/