Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina
Pristupačnost

O Pazinu

Dobrodošli u Pazin!

Grad Pazin, smješten u srcu našeg poluotoka, spada u tzv. Zelenu Istru te nudi, osim niza kulturnih znamenitosti, nemali broj prirodnih bogatstava. Osim nepokretnih dobara, središnji Vam dio Istre iz mjeseca u mjesec donosi i niz manifestacija na kojima ćete saznati što su to okusi Istre, zadovoljiti nepca i napuniti želudac. Sve o nezaobilaznim znamenitostima, događanjima i tradiciji ovog kraja saznajte na našim podstranicama. Dobrodošli!

Stanovništvo

Prema popisu stanovništva iz 2001. godine na području Grada obitavalo je ukupno 9.227 stanovnika, odnosno 4,5% ukupnog stanovništva Istarske županije. Prema rezultatima popisa iz 2011. godine taj udio je manji i iznosi 4,2%, odnosno 8.638 stanovnika na području Grada Pazina u odnosu na 208.055 stanovnika koliko ih je registrirano u Županiji, što Grad stavlja na šesto mjesto u Županiji.

Povijest

Pazin od brončanog doba do središta Istarske županije 3.500 godina Pazina Tragovi života nad ponorom Pazinčice datiraju oko 1.500. godine prije nove ere. U ta su vremena, brončanog doba, na hridi nad Pazinskom jamom obitavali ljudi koju su za sobom ostavili tek ulomke keramike. Od tih, najranijih ostataka materijalne povijesti, do početaka pisane povijesti Pazina […]

Grb i zastava

Grb Grada Pazina ima oblik stiliziranog štita na čijem se bijelom polju obrubljenom obrubom boje starog zlata, u sredini, nalazi trozuba kula (Kaštel) tamno plave boje (ultramarin) s bijelim otvorima vrata i prozora.

Manifestacije

Svake godine Grad Pazin, gradske institucije i udruge organiziraju niz manifestacija kojima obilježavaju značajne datume iz povijesti Pazina ili pak obogaćuju kulturni, zabavni i gospodarski život grada. Višednevne manifestacije čine značajnu ulogu u pružanju sadržaja za korištenje slobodnog vremena građanima Grada Pazina, ali također predstavljaju dodatnu ponudu i motiv dolaska posjetiteljima i turistima. Najznačajnije tradicionalne […]

Projekti

Grad Pazin realizaciju projekata provodi uz potporu Europskih fondova, ali i različitih nacionalnih izvora poput ministarstava, fondova ili uz potporu Istarske županije. U nastavku su navedeni najznačajniji projekti koji su trenutno u provedbi ali i oni koji su uspješno okončani ili se tek pripremaju za realizaciju.