Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina
Pristupačnost

Kultura

Završen 8. međunarodni festival slikovnice Ovca u kutiji

 

Iza nas je 8. međunarodni festival slikovnice Ovca u kutiji koji se u Pazinu i na Pazinštini održavao od 11. do 15. rujna 2023. godine. Tijekom pet festivalskih dana održano je ukupno 55 programa, od kojih 11 za odraslu publiku, 30 za djecu i mlade te 14 zajedničkih. Ukupno je festivalske programe posjetilo 1.099 djece i mladih, 424 odrasla, a  što čini ukupnu brojku od 1.523 posjetitelja.  Saznajte više »

Rujanske svečanosti: Subotnji program bio u znaku sjećanja na antifašistički pokret

Protekle je subote (9. rujna 2023.) započeo ovogodišnji program Rujanskih svečanosti kojim se obilježava 80. obljetnica od donošenja povijesnih Pazinskih odluka. Subotnja događanja bila su u znaku sjećanja na antifašistički pokret, pa je tako u holu Spomen doma sjedinjenja i slobode  otkrivena spomen ploča antifašisti i suosnivaču Glasa Istre Ljubi Drndiću – Vladlenu te izložba Sloboda narodu!, dok je prije toga u povodu Dana općenarodnog ustanka u Istri na gradskom groblju „Moj mir u Pazinu položen vijenac, a u Prku istarskih velikana održana prezentacija QR kodova postavljenih na 14 bisti i Spomeniku oslobođenja Istre. Saznajte više »

Rujanske svečanosti: Subotnji program u znak sjećanja na antifašistički pokret

Polaganjem vijenca povodom obilježavanja “Dana općenarodnog ustanka u Istri” započet će svečano obilježavanje 80. obljetnice donošenja Pazinskih odluka. Vijenac će se položiti na centralnom križu  groblja “Moj mir” u Pazinu s početkom u 18:00 sati.  Nakon polaganja u 18:00 sati će se u Parku istarskih velikana predstaviti novo postavljeni “QR kodovi za istarske velikane”. QR kodovi bit će postavljeni ispod svake biste na njih 14 i Spomeniku oslobođenja Istre. Tekstovi za biste, čiji su autori prof. Josip Šiklić, povjesničar i Marija Ivetić, muzejska savjetnica koja će ujedno i govoriti na predstavljanju, oblikovani su kao svojevrsni katalog izložbe na otvorenom. Za svaku bistu tekst se sastoji od naslova (ime i prezime autora i ime osobe čija je bista), biografske natuknice, opisa biste i kratke biografije autora biste. Poveznice će također biti dostupne i na engleskom jeziku. Ovakvom će interpretacijom svi građani/ke, ali i turisti/posjetitelji moći bolje upoznati povijest Pazina, točnije, njegove istaknute građane i građanke koji su ostavili neizbrisiv trag u povijesti Pazina, Istre, pa i šire. Saznajte više »

Sutra se u Kaštelu održava prvi Samanj kulture

Pazinski Kaštel će sutra (petak, 25. kolovoza) biti mjestom prvog Samanja kulture u Pazinu. Raznovrsni program ovog kulturno – zabavnog događanja nudi posjetiteljima skupne izložbe, radionice, predavanja, recital, igre za djecu, animirane filmove za djecu i odrasle, kratkometražne filmove, a u zabavnom dijelu turnir u briškuli i trišetama i koncert. Svi programi manifestacije su besplatni, a možete ih pogledati OVDJE. Saznajte više »

Obilježen Dan antifašističke borbe

Dan antifašističke borbe obilježava se u znak sjećanja na 22. lipnja 1941., kada je u šumi Brezovica pored Siska osnovan Prvi sisački partizanski odred. Bila je to prva antifašistička postrojba ne samo u Hrvatskoj, nego i u ovom dijelu Europe. Saznajte više »

Potpisan novi kolektivni ugovor s ustanovama u kulturi Grada Pazina

Danas (7.lipnja 2023. godine) potpisan je novi Kolektivni ugovor za zaposlene u ustanovama kulture čiji su potpisnici osnivač Grad Pazin i ustanove Pučko otvoreno učilište Pazin, Gradska Knjižnica Pazin i Muzej grada Pazina. Ovo je drugo potpisivanje kolektivnog ugovora u ovoj godini nakon što je novi Kolektivni ugovor potpisan s ustanovom Dječjeg vrtića „Olga Ban“ Pazin. Saznajte više »

Otvorena izložba o povijesti Kaštela: “In nomine sancte…Castrum Pisinum”

Povodom 1040. obljetnice prvog spomena pazinskog Kaštela, Muzej grada Pazina i Državni arhiv u Pazinu u petak, 2.lipnja 2023. godine otvorili  su izložbu naziva “In nomine sancte…Castrum Pisinum”. Izložba, koja je postavljena ispred pazinskog Kaštela, informativnog je karaktera i predstavlja svojevrsni uvod u Kaštel za sve buduće posjetitelje, a pruža relevantne i zanimljive informacije o povijesti, arhitekturi i značaju Kaštela svim gostima grada Pazina. Izložba će se moći razgledati sve do 2. lipnja 2024. godine.

Saznajte više »

FKK FilmKnjigaKazalište novi projekt Gradske knjižnice Pazin i partnera

FKK FilmKnjigaKazalište projekt je čiji je nositelj Gradska knjižnica Pazin, a partneri na provedbi su Pučko otvoreno učilište u Pazinu i Centar za mlade Alarm. Riječ je o inovativnom projektu koji spaja film, knjigu i kazalište i prvi program očekuje se već ovog vikenda.

nedjelju 14. svibnja u 19 sati u Spomen domu gostuje predstava Sloboština Barbie u izvedbi Kunst Teatra te se pozivaju svi zainteresirani da pogledaju ovu dinamičnu i energičnu predstavu koja je na scenu postavljena 21. listopada 2022. godine. Predstava je rađena prema istoimenom romanu Maše Kolanović “Sloboština Barbie”.

Saznajte više »