Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina

Veleučilište u bivšoj vojarni

Riječko veleučilište u srijedu je (15.10.2010.) u Pazinu u obnovljenoj zgradi nekadašnje vojarne otvorilo prostore za rad Poslovnog te Poljoprivrednog odjela, odnosno studija poduzetništva i pčelarstva.
Vrpcu su zajednički presjekli dr. Ivana Mrkonjić, državna tajnica u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa, dr. Dušan Rudić, dekan Veleučilišta u Rijeci, istarski župan Ivan Jakovčić i pazinski gradonačelnik Renato Krulčić.

Na oko 600 kvadrata nekadašnjeg vojničkog paviljona smještene su četiri predavaonice s oko 250 mjesta, knjižnica, nastavnički kabineti, vijećnica, informatička učionica i prostori za praktičnu nastavu. U potpunosti je obnovljena infrastruktura, kotlovnica i sanitarije. U obnovu ovih prostora Veleučilište u Rijeci uložilo je oko tri milijuna kuna, a resorno ministarstvo participiralo je s oko milijun kuna.

– Riječko veleučilište već 12 godina razvija stručne i specijalističke studije u Rijeci, Puli, Poreču, Pazinu, Ogulinu i Gospiću, a pohađa ga oko 5.500 studenata, istaknuo je Rudić. Prije tri godine počeo je s radom stručni studij poduzetništva u Pazinu, koji već ima 30 diplomiranih studenata.

Najavio da će oni uskoro biti promovirani upravo u ovoj novoj zgradi, koja je početak i temelj još nekih budućih stručnih i specijalističkih studija.

– "Istra znanja" je županijski program koji uključuje niz elemenata, od gradnje škola do razvoja Sveučilišta u Puli, ali i ovakve projekte stručnih studija u suradnji s riječkim veleučilištem, rekao je župan Jakovčić.

– Želim najaviti da ovdje u Pazinu i na Pazinštini razvijamo nove studije i nove vještine. Županija će uložiti značajna sredstva iz međunarodnih izvora u očuvanje bioraznolikosti u Istri, odnosno u zaštitu istarskog goveda, ovce i drugih autohtonih pasmina. Ovdje postoji veliki prostor za suradnju na znanstvenim osnovama, u kojem će svoje mjesto zacijelo naći i ova ustanova", rekao je župan Ivan Jakovčić.  

www.glasistre.hr

Copyright Grad Pazin. Sva prava pridržana.