Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina

19. sjednica Gradskog vijeća Grada Pazina – svečana sjednica

Dana 13. rujna 2010. godine održana je svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Pazina u povodu 67-godisnjice Pazinskih odluka o sjedinjenju Istre s domovinom Hrvatskom i 25. rujna – Spomendana uRepublici Hrvatskoj.

SVEČANA SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA GRADA PAZINA POSVEĆENA 67-GODIŠNJICI PAZINSKIH ODLUKA O SJEDINJENJU ISTRE S DOMOVINOM I DANU 25. RUJAN – SPOMENDANU REPUBLIKE HRVATSKE

održana je u spomen na slavne događaje iz rujna 1943. godine, kada je narod Istre nakon 25 godina talijanske okupacije i poslije više od 20 godina ropstva pod fašizmom pokazao odlučnost u borbi za svoje nacionalno oslobođenje i opredjeljenje, te u povodu 25. rujna – Spomendana u Republici Hrvatskoj i Dana Istarske županije.

U prigodnom govoru Renato Krulčić, Gradonačelnik Grada Pazina je podsjetio na događaje iz antifašističke i slobodarske prošlosti istarskog naroda koji je, u tada teškim uvjetima, pokazao odlučnost u borbi za svoje nacionalno oslobođenje i opredjeljenje i svih onih, umrlih i živih, koji su vrijeme i događaje iz tog vremena politički i programski artikulirali kroz Pazinske odluke, kada je Okružni Narodno oslobodilački odbor za Istru javno objavio istarskom narodu i cijelom svijetu da se

«ISTRA PRIKLJUČUJE MATICI ZEMLJI I PROGLAŠUJE UJEDINJENJE S OSTALOM NAŠOM HRVATSKOM BRAĆOM»

U ime osnovnih vrijednosti antifašizma i poruka pazinskih odluka, i Domovinskog rata koji je bio pravedan i obrambeni, Gradonačelnik je izrazio zahvalnost borcima i hrvatskim braniteljima koji su sudjelovali u obrani i oslobađanju, te svima koji su se zauzimali za uspostavu i promicanje demokracije i na bilo koji način pridonijeli razvoju moderne Hrvatske, a posebno onima koji su svojim životima i zdravljem ugradili sebe u temelje naše Države.
Na tim se povijesnim tekovinama Pazin afirmirao kao grad simbola – otpora, hrabrosti i odlučnosti, ustvrdio je Gradonačelnik Renato Krulčić.

Copyright Grad Pazin. Sva prava pridržana.