Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina
Pristupačnost

Uz 50 godišnjicu utemeljenja Katedre Pazinski memorijal u Pazinu i u Puli

U povodu 50. obljetnice utemeljenja Katedra Čakavskoga sabora za povijest Istre iz Pazina 24. i 25. rujna priređuje 46. znanstveni skup “Pazinski memorijal”, ovoga puta u dva grada, Pazinu i Puli.

Tema pazinskog skupa koji će se održati u Spomen domu u četvrtak, 24. rujna, bit će “Žena u društvenom, kulturnom i gospodarskom životu Istre”. Otvorenje znanstvenog skupa zakazano je u 9 sati, a u prvom dijelu izlaganja će održati Alida Perkov (“Umrežavanje žena u Istri – odgovor na društvene prilike”), Kristina Džin (“Žene s Vižule – stvarnost ili mit?”). Klara Buršić-Matijašić (“Salvia Postuma Sergii”), Marija Mogorović Crljenko (“Poslovna sposobnost žena u Istri na razmeđu srednjeg i ranog novog vijeka”), te Milan Radošević (“Istarske žene na talijanskom Specijalnom sudu za zaštitu države (1926. – 1943.)”).

Nakon stanke u 11 sati se nastavlja drugi dio izlaganja. Zbornik “Pazinski memorijal, knjiga 28-29” će predstaviti Robert Matijašić i Josip Šiklić. Iva Kolić će govoriti na temu “Primaljstvo u Pazinu tijekom druge polovice 19. stoljeća”, Marijan Jelenić “Prva Istranka u postupku za proglašenje svetom Tarsilla Osti (1895. –1958.)”, Kristina Džin “Vesna Girardi Jurkić – majka, arheologinja, pedagoginja i političarka”, Filip Zoričić “Đurđica Zoričić – život i ideja”, Branislav Ostojić “Ana – pjesma s bezbroj stranica”, Dario Koraca “Tri istarske paraolimpijke”.

Tema pulskog skupa koji će se održati u Sveučilišnoj knjižnici u petak, 25. rujna, bit će “Naša sloga i novinstvo u Istri”. Otvorenje znanstvenog skupa zakazano je u 9 sati, a u prvom dijelu izlaganja će održati Josip Bratulić “Naša sloga – sto pedeseta godišnjica prvoga hrvatskog lista u Istri”, Bruno Dobrić “Gdje ju jedan čita, tu ih petnaest drugih pomnjivo sluša – Značaj Naše sloge za političko prosvjećivanje i organiziranje hrvatskih seljaka u Istri”, Nevio Šetić “Naša sloga kao izvor za proučavanje moderne hrvatske povijesti”, Alida Perkov “Gospodarske institucije i Naša sloga”, te Filip Zoričić “Političke teme u listu Naša sloga”.

Nakon stanke u 11 sati predstavljanjem knjige nastavlja se drugi dio izlaganja. O knjizi naziva “Naša sloga 1870. – 1915. – Novine hrvatskoga preporodnoga i nacionalnointegracijskoga procesa u Istri i na kvarnerskim otocima” će govoriti autori Mihovil Dabo i Nevio Šetić. Maja Polić će govorit na temu “Matko Laginja u listu Naša sloga”, Josip Šiklić “Borba za uspostavu hrvatske gimnaziju u Pazinu na stranicama Naše sloge”, Aldo Sinković “Savjeti Naše sloge seljacima o uzgoju prehrambenih namirnica”, Mirjan Flego “Razvoj podružnica Družbe sv. Ćirila i Metoda na Buzeštini prema pisanju Naše sloge”, te Stipan Trogrlić “Pučki prijatelj i Riječki novi list (1907. – 1914.): radikalno katolička i naprednjačko protukatolička idejno-svjetonazorska obzorja”.

Susret se organizira u suradnji s Čakavskim saborom Žminj, Istarskim ogrankom Društva hrvatskih književnika, Sveučilištem Jurja Dobrile – Sveučilišnom knjižnicom u Puli te udrugom BPW (Business and professional women) Pula.

Copyright Grad Pazin. Sva prava pridržana. Ulaz za urednike