Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina

U sklopu EU projekta I_Archeo.S. osnovan javno-privatni klaster tematskog turističkog itinerara za Pazin

Nakon dva  ciklusa radionica koje su okupile sve zainteresirane dionike s područja Grada Pazina i bliže okolice, a koje su održane u lipnju i srpnju ove godine, osmišljena su dva tematska turistička itinerara za Pazin. U Gradu Pazinu 6. prosinca potpisan je i Sporazum o osnivanju javno-privatnog klastera tematskog turističkog itinerara, što su i bili ciljevi projekta. Potpisnici Sporazuma su, uz Grad Pazin,  22 predstavnika gospodarskih subjekata, udruga i ustanova s područja grada Pazina čiji sadržaji i usluge čine nove kreirane itinerare.

U siječnju ove godine započeo je europski projekt I-Archeo.S. vrijedan 1.176.243 eura koji uključuje šest partnera, regiju Abruzzo, Teatro Marche iz Ancone i Teatro Pubblico Pugliese iz Italije i Grad Pazin, Pučko otvoreno učilište Poreč te Grad Crikvenicu iz Hrvatske.

Svih šest partnera obvezalo se raditi na valorizaciji prirodne i kulturne baštine s ciljem stvaranja konkretnog, inovativnog, trajnog i održivog turističkog proizvoda. Pored ostalog, cilj projekta je razmišljati izvan okvira turističke sezone gdje će partneri razviti integrirani sustav usluga uglavnom usmjeren na prirodnu i kulturnu baštinu.

 Na radionicama u lipnju i srpnju sudjelovalo je 30-tak različitih aktera koji su se odazvali na Javni poziv Grada Pazina namijenjen gospodarskim subjektima, javnim ustanovama, udrugama i agencijama u sektorima za održivi turizam, upravljanje prirodnom i kulturnom baštinom, točnije ustanovama kao što su muzeji, knjižnice i turističke zajednice; organizatorima evenata te gospodarskim subjektima različitih profila poput turističkih agencija, ugostitelja, pružatelja smještaja, turističkih vodiča, lokalnih proizvođača vina, meda, suvenira i drugih proizvoda.

Prepoznatljiva ponuda Pazina

Na temelju definiranih snaga i posebnosti Pazina kao destinacije osmišljena su dva tematska turistička itinerara, nazvani HeART of Gastronomy i HeART of Adventure, i kao što im nazivi govore prvi je fokusiran na gastronomski doživljaj Pazina, upoznavanjem s jedinstvenom gastro ponudom kao što je meso boškarina, pazinski cukerančić i med. Drugi itinerar je avanturistički usmjeren k upoznavanju bogate kulturne i prirodne baštine Pazina i njegove uže okolice, ali i prava adrenalinska injekcija zahvaljujući zip lineu preko Pazinske jame ili speleoavanture u samo srce Pazina.

Nit vodilja bila je ideja stvaranja konkretne, održive, međusobno povezane i vidljive odnosno prepoznatljive ponude, pri čemu će svaki posjetitelj prema vlastitim interesima i raspoloživom vremenu moći kreirati svoj idealan boravak u Pazinu. Dionici su razmatrali okvire Pazina kao destinacije, artikulirane su, pored vrijedne prirodne i kulturne baštine, sve njegove vrijednosti i posebnosti.

Specifični ciljevi projekta koji se nastoje postići potpisivanjem Sporazuma su spajanje raznovrsnih dionika i njihovo osnaživanje, povećanje atraktivnosti manje poznatih turističkih destinacija te razvoj novih turističkih itinerara u cilju desezonalizacije.

Sudionici radionica koji su ranije iskazali interes i koji su imali zadovoljene uvjete definirane Poveljom o kvaliteti postali dio itinerara te potpisali Sporazum. Na taj su se način udružili u javno privatni klaster kojim su se međusobno obvezali na suradnju i pružanje usluge u sklopu jednog od itinerara. Potpisnici Sporazuma su 22 predstavnika gospodarskih subjekata, udruga i ustanova s područja grada Pazina čiji sadržaji čine nove kreirane itinerare.

Definirana razina kvalitete usluga

Poveljom o kvaliteti, koja je izrađena u okviru projekta I-Archeo.S.  a koja je sastavni dio Sporazuma, definirani su kriteriji i postupci koji će na temelju kvalitete ponuđenih usluga i proizvoda utvrditi najuglednije i najreprezentativnije organizacije kulturnog identiteta teritorija u turizmu, smještaju, ugostiteljstvu i u teritorijalnoj promociji. Povelja je dokument koji definira minimalne razine usluge koje smještajni objekti, ugostiteljski objekti, trgovačke djelatnosti, manifestacije i druge usluge trebaju ponuditi javnosti/posjetiteljima kako bi postali članovi javno-privatnog klastera odnosno dio usluge u sklopu tematskog turističkog itinerara za Pazin.

Cilj Povelje je koncepcija i konsolidacija turističkog modela temeljenog na unapređenju kulturne i prirodne baštine, kao i transparentnost prema posjetiteljima, kroz definiranje dobrih praksi i standarda kvalitete koje će organizacije koje sudjeluju u javno-privatnom klasteru poštivati.

Zajednički nastup na tržištu

U sklopu projekta I-Archeo.S. predviđena je i mobilna aplikacija koja će okupiti sve dionike, ne samo s područja Grada Pazina već i s područja partnerskih organizacija. Mobilna aplikacija nudit će korisnicima više opcija za kreiranje vlastitog itinerara prema svojim afinitetima. Svaki će itinerar biti prikazan promotivnim videom, a svaki će dionik bit predstavljen kratkim opisom na hrvatskom i engleskom jeziku, fotografijama i svim nužnim informacijama za posjetitelje. Kreirat će se i drugi oblici promocije itinerara poput zajedničkih turističkih mapa, a prezentacija Pazina unaprijedit će se i posebno educiranim turističkim vodičima za interpretaciju baštine i vođenje tematskih tura.

Novi turistički proizvod u obliku tematskog itinerara bit će detaljno predstavljeni u obliku višednevnog obilaska namijenjenog turističkim agencijama, turističkim vodičima, novinarima i drugim zainteresiranima u veljači 2019. godine.

Copyright Grad Pazin. Sva prava pridržana.