Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina

U Pazinu obilježen Nacionalni dan osoba s intelektualnim teškoćama te 60. godišnjica rada Udruge osoba s intelektualnim teškoćama Istre

Danas 16. svibnja, u dvorani Istra pazinskog Spomen doma obilježen je Nacionalni dan osoba s intelektualnim teškoćama za područje Istre te 60. godišnjica rada Udruge osoba s intelektualnim teškoćama Istre. Organizatori središnjeg obilježavanja su Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Istre, Centar za inkluziju i podršku u zajednici te Udruga za zapošljavanje osoba s invaliditetom INPROMO. 

Tema ovogodišnjeg obilježavanja bila je „Inkluzivno volontiranje“. Na skupu je ukazano na važnost uključivanja  osoba s intelektualnim teškoćama u život zajednice u kojoj žive, u sve njezine segmente kako bi  bili njezini aktivni i ravnopravni članovi.

 Bila je to prilika da predsjednik Udruge Ozren Catela predstavi dio aktivnosti Udruge i dadne presjek njezina rada od njenog samog osnivanja 19. svibnja 1959. godine do danas. Predstavljene su i aktivnosti Udruge usmjerene ka jačanju socijalnog uključivanja i zapošljavanja osoba s intelektualnim teškoćama kao i njihovog volontiranja u zajednici.

Svoja su pozitivna iskustva u volontiranju u raznim ustanovama i udrugama osobno iznijeli i članovi Udruge Dalibor Davidović, Salih Malokaj, Kristina Smiljanić i Neven Kresina.

U prigodnim riječima kojim se Gradonačelnik Renato Krulčić obratio svim prisutnim istaknuo je da smo svi zajedno odgovorni da našim sugrađanima osiguramo prije svega jednakost u zajednici u kojoj živimo kroz njihovu inkluziju. Obitelj nam je na prvom mjestu i važno je da se njeni članovi osjećaju sigurno i zaštićeno u mjestu u kojem žive. Grad Pazin nastoji pružati svu potrebnu podršku obiteljima, a osobito onim obiteljima s ranjivijim članovima naše zajednice kao što su osobe s intelektualnim teškoćama. To će činiti i dalje kroz financijsku podršku Poludnevnog boravka u Pazinu koji u našem gradu djeluje od 2015. godine. Svim članovima Udruge kao i njihovim obiteljima čestitao je 60. godišnjicu rada Udruge te zaželio još mnogo uspjeha u daljnjem radu.

Čestitkama se u svom prigodnom obraćanju pridružio i župan Istarske županije, Valter Flego.

Na kraju je Udruga povodom obilježavanja 60. godišnjice rada dodijelila plakete novim počasnim članovima Rudolfu Kostešiću, Francu Dretniku i Ivici Azeniću, dok su za aktivan doprinos uključivanju osoba s intelektualnim teškoćama u život zajednice, plaketu „Naš prijatelj/prijateljica“ dobili Milojka Marcan Maračić i Edi Andreašić.

Nakon službenog dijela programa u holu Spomen doma moglo se vidjeti i kušati mnoštvo proizvoda koje su uz pomoć svojih voditelja i roditelja radile osobe s intelektualnim teškoćama.

Copyright Grad Pazin. Sva prava pridržana.