Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina

Stotinjak sudionika na predavanju prof. dr. sc. Ljiljane Igrić

U srijedu, 15.svibnja 2019., u Dvorani Istra u Spomen domu održano je predavanje na temu „Uloga roditelja u ostvarivanju prava učenika s teškoćama u razvoju na odgoj i obrazovanje s vršnjacima“ profesorice dr.sc. Ljiljane Igrić.

U dvosatnom predavanju prof. Igrić govorila je o nekoliko tema, od kojih je posebno istaknula važnost shvaćanja što je to odgojno-obrazovna inkluzija, koji su oblici podrške inkluziji u odgojno-obrazovnoj ustanovi te potrebe obitelji djeteta s teškoćama i uloga roditelja u suradnji obitelji i škole.

Osim toga, profesorica je govorila i o ulozi pomoćnika u nastavi te o suradnji pomoćnika u nastavi s roditeljima, ali i učiteljima i stručnim suradnicima u školi. Nakon predavanja uslijedila je kratka rasprava potaknuta pitanjima sudionika. Prije predavanja sudionike su pozdravile i uputile nekoliko prigodnih riječi pročelnica Upravnog odjela za samoupravu, upravu i društvene djelatnosti Grada Pazina Nevija Srdoč i pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Istarske županije Patricia Percan.

Predavanju je prisustvovalo stotinjak sudionika: roditelja, stručnih suradnika u školi i vrtiću, učitelja te pomoćnika u nastavi iz cijele Istarske županije.

Predavanje je organizirano u sklopu projekta INkluzivne škole 5+, kao dio vidljivosti projekta i u povodu obilježavanja Međunarodnog Dana obitelji. Projekt se financira u okviru instrumenta  „Osiguravanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama, faza III“ temeljem poziva UP.03.2.1.03 Europskog socijalnog fonda u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. Osim Grada Pazina kao nositelja projekta, u Istarskoj županiji nositelji projekata su i Grad Pula za projekt Zajedno do znanja 2 i Istarska županija za projekt Mozaik 3. Trenutno je sredstvima spomenutih projekata zaposleno ukupno 198 pomoćnika u nastavi.

Uz organizatora Grad Pazin, u organizaciji su sudjelovali Centar inkluzivne potpore IDEM iz Zagreba, Istarska županija, Grad Pula, Udruga roditelja Hoću mogu te Pučko otvoreno učilište Pazin.

Copyright Grad Pazin. Sva prava pridržana.