Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina
Pristupačnost

U novoj dvorani otvoreni 10. Dani meda

Dječja degustacija 1Svečano otvorenje jubilarnih 10. Dana meda održalo se u petak, 27. veljače 2015. godine u novoj Školskoj gradskoj sportskoj dvorani u Pazinu.
Dane meda otvorio je pomoćnik ministra poljoprivrede Zoran Vasić, kojeg je prije otvorenja u prostorijama gradske uprave primio gradonačelnik Renato Krulčić sa suradnicima.

Uz pomoćnika ministra poljoprivrede, povodom otvaranja nazočnima su se obratili i gradonačelnik Renato Krulčić, predsjednik udruge pčelara ‘Lipa’ Ranko Anđelini, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Istarske županije Milan Antolović i predstavnik Hrvatskog pčelarskog saveza i urednik stručnog časopisa „Pčela“ Vedran Lesjak.

Dani meda tradicionalna je manifestacija u Pazinu koju organizira Udruga pčelara ‘Lipa’ zajedno sa Istarskom županijom, Gradom Pazinom i LAG-om Središnja Istra. Do danas se manifestacija razvila u renomiranu međunarodnu gospodarsku manifestaciju a na ovogodišnjim, desetim Danima meda sudjeluje 90 izlagača pčelarskih proizvoda i pčelarske opreme iz Hrvatske i inozemstva (Slovenija, Italija, Ukrajina, Poljska, Bosna i Hercegovina, …).

Ovogodišnji program bogat je i raznovrstan te uključuje veliku ponudu prodajne izložbe pčelarskih proizvoda i opreme, a za vrsne poznavatelje meda i pčelare organizirana su znanstveno-stručna predavanja posvećena razvoju pčelarstva, kvalitetnijoj proizvodnji meda i proizvoda od meda, zaštiti od pčelinjih bolesti, poticanju pčelarskog gospodarstva i sl. Također organizirane su stručno vođene degustacije meda odnosno pokazno-edukacijsko ocjenjivanje senzornih odlika meda za pčelare i zainteresirano građanstvo.

Valja istaći da je provedeno stručno senzoričko ocjenjivanje meda od strane Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te je na temelju rezultata stručno povjerenstvo ocijenilo najbolje medove za koje će se nagrade dodijeliti na svečanoj dodjeli nagrada u petak u 18:30 sati.

Obzirom je LAG Središnja Istra kao suorganizator manifestacije pozvao LAG-ove Splitsko dalmatinske županije s čijeg područja pčelari sudjeluju na prodajnoj izložbi, za iste je u prostoru gradske uprave upriličen prijam i prezentacija o razvoju Pazina i LAG-a Središnje Istre. Predstavljanje rada i aktivnosti Grada Pazina, te provedenih i prijavljenih projekata održali su gradonačelnik Renato Krulčić i pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, financije i proračun Maja Stranić Grah.

Pozivamo Vas da u što većem broju prisustvujete 10. Danima meda koji će biti otvoreni u petak od 10:00 do 20:00 sati te u subotu od 8:00 do 19:00 sati.