Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina
Pristupačnost

Obilježen Međunarodni dan civilne zaštite

2Povodom 1. ožujka – Međunarodnog dana civilne zaštite gradonačelnik Renato Krulčić danas, 2. ožujka 2015. godine održao je prijem u velikoj vijećnici Grada Pazina.

Prijemu su prisustvovali predstavnici Područnog ureda Državne uprave za zaštitu i spašavanje, Vatrogasne zajednice Istarske županije i Područne vatrogasne zajednice Pazin, načelnici susjednih općina, članovi Stožera ZiS Grada Pazina i susjednih općina, članovi Zapovjedništva civilne zaštite Grada Pazina, predstavnici pravnih subjekata sustava zaštite i spašavanja, predsjednik Gradskog vijeća Boris Demark te pročelnici Gradske uprave.

Gradonačelnik Krulčić pozdravio je prisutne te istaknuo kako se odlukom Vlade RH iz 1992. godine Međunarodni dan civilne zaštite, koji se tradicionalno obilježava 01. ožujka kada je osnovana Međunarodna organizacija za civilnu zaštitu, a odlukom Vlade RH iz 1992. godine postao je i Dan Civilne zaštite u Republici Hrvatskoj. Od 1. siječnja 2005. civilna zaštita djeluje u sastavu Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

Naglasio je da je 11. veljače ove godine Vlada RH uputila  Hrvatskom saboru Prijedlog zakona o sustavu civilne zaštite. Reformom postojećeg sustava zaštite i spašavanja nastavlja se započeta decentralizacija sustava sukladno odredbama Ustava RH da je civilna zaštita jedan od poslova iz samoupravnog djelokruga lokalne samouprave kojim se ostvaruju neposredne potrebe građana.

11. veljače se obilježava europski broj 112. Ove godine Područni ured za zaštitu i spašavanje Pazin obilježio je desetogodišnjicu jedinstvenog broja 112 za sve hitne službe. U posljednje četiri godine Županijski centar 112 prosječno zaprimi više od sto tisuća poziva, što ukazuje na prepoznatljivost i značaj tog broja za hitne pozive.

U suradnji sa Područnim uredom za zaštitu i spašavanje, prošle godine provedeno je osposobljavanje Stožera zaštite i spašavanja, Zapovjedništva civilne zaštite, Vatrogasnog zapovjedništva, te postrojbi civilne zaštite opće namjene Grada Pazina i Općina Pazinštine. Vježbe stožernih procesa i odlučivanja planirane su i ove godine.

Svake godine, u mjesecu travnju održava se Koordinacija načelnika Stožera zaštite i  spašavanja Grada Pazina i Općina Pazinštine kao tematska sjednica vezana uz pripremu ljetne protupožarne sezone na području PVZ Pazin, a u suradnji sa Vatrogasnom zajednicom IŽ, Područnim uredom ZIS i Područnom vatrogasnom zajednicom Pazin.

U slučaju većih nesreća na području Grada, susjednih Općina i cijele Istarske županije neophodno je zajedničko i solidarno djelovanje svih snaga sustava zaštite i spašavanja.

Nakon gradonačelnikovog govora, prisutnima se obratila Nirvana Ukušić, pročelnica PUZS Pazin te Boris Rogić, djelatnik službe za zaštitu i spašavanje Vatrogasne zajednice Istarske Županije.

Na samom kraju Gradonačelnik se zahvalio na uspješnoj suradnji u razvoju sustava ZiS – u; Područnom uredu DUZS, Vatrogasnoj zajednici Istarske županije, Područnoj vatrogasnoj zajednici Pazin i svim ostalim subjektima sustava zaštite i spašavanja na području Grada i Općina te ujedno im čestitao 1. ožujak – DAN CIVILNE ZAŠTITE.