Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina

Projekt D-STIR – Odgovorno istraživanje i inovacije s konkretnim pilot aktivnostima u 8 europskih zemalja

Projekt D-STIR – „Dunavski okvir za odgovorno istraživanje i inovacije koristeći društveno-tehničko integriranje“ čiji je partner i Razvojna Agencija Srce Istre ima za cilj poboljšati uvjete za inovacije u dunavskoj regiji, integrirajući odgovorno istraživanje i inovacije u cjelokupni sustav inovacija putem STIR metode, te podizanje svijesti o odgovornom istraživanju i inovacijama s konkretnim pilot aktivnostima u 8 europskih zemalja.

Odgovorno istraživanje i inovacije omogućava da se istraživanja i inovacije provode na društveno, ekološki i etički prihvatljiv način. Koncept odgovornog istraživanja i inovacija još uvijek je relativno nepoznat te postoji ozbiljan nedostatak znanja i informacija o toj temi. No već su napravljeni mnogi koraci kako bi se prevladale te činjenice. Jedan od njih je i EU projekat “D-STIR” iz Programa transnacionalne suradnje Dunav 2014.-2020.

Dunavski okvir za odgovorno istraživanje i inovacije koristeći društveno-tehničko integriranje (D-STIR) je projekt koji je u posljednjih nekoliko mjeseci napravio konkretne korake prema razvoju strategije odgovornog istraživanja i inovacija radi poboljšanja uvjeta za inovacije u Dunavskoj regiji. Partneri iz Rumunjske, Slovačke, Mađarske, Češke, Njemačke, Slovenije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine su aktivno surađivali s dionicima (tvrtkama, istraživačima, fakultetima, civilnim društvom i javnim tijelima) kako bi kreirali sadržaj navedene Strategije.

Kako bi zajednički napredovali i promovirali projekt i njegov cilj, partneri su sudjelovali na 4. međunarodnom sastanku u Sloveniji u studenom 2017. godine u organizaciji Razvojnog centra Srce Slovenije. Tom prigodom projektni partneri su imali priliku posjetiti inovativnu tvrtku STRIP’S koja na mnoge načine predstavlja dobar primjer malog i srednjeg poduzeća s već ugrađenim principima odgovornog istraživanja i inovacija. To se odnosi na dugoročni i stabilni rast u području učinkovitog korištenja energije i zaštite okoliša jačanjem razvojne i istraživačke aktivnosti, povećavanjem dodane vrijednosti po zaposleniku, čuvajući visoku fleksibilnost i konkurentnu poziciju tvrtke.

Svi projektni partneri su svjesni da još treba puno uložiti da se podigne svijest ljudi, poduzetnika i istraživača i da se postigne tijek inovacija temeljen na suradnji, odgovornosti i konkurentnosti u Dunavskoj regiji. Još konkretnije aktivnosti u okviru projekta bit će poduzete početkom 2018. godine u tvrtkama i istraživačkim laboratorijima u svih 8 zemalja.

Konzorcij partnera također očekuje središnji događaj projekta, 5. transnacionalni sastanak i studijski posjet u Bukureštu koji će organizirati Nacionalni institut za istraživanje i razvoj fizike i nuklearnih znanosti Horia Hulubei (Rumunjska). Događaj će biti održan u razdoblju od 21 –23. ožujka 2018. godine.

Copyright Grad Pazin. Sva prava pridržana.