Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina

Završio projekt “1 2 3 – kontinuum”

Završnom konferencijom – koja je održana 5. prosinca 2017. godine u hotelu Lovac u Pazinu – završen je projekt “1 2 3 – kontinuum”. Bila je to prilika da se iznesu rezultati projekta te podijele diplome polaznicima radionica informatike i to za napredne polaznike i one početnike.
Uz sudionike projekta i izvršna tijela nositelja i partnera projekta  bili su prisutni Nevija Srdoč, gradska pročelnica Odjela za upravu, samoupravu i društvene djelatnosti Grada Pazina te novinari iz pazinskog dopisništva Glasa Istre i Radio Istre.

Kako je 5. prosinca i Međunarodni dan volontera bila je to prilika za zahvalu svima koji dio svog slobodnog vremena daruju drugima. Taj je dan proglasila danom volontera 1985. godine opća Skupština UN-a. Cilj mu je sve aktivnosti volontera učiniti vidljivijim na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Projekt “1  2 3 – kontinuum” je s 15.000,00 kuna financirala Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva iz sredstava Fonda gradova i općina. U ime nositelja projekta Udruge umirovljenika Pazinštine njen predsjednik Vinko Cerovac je uz pozdravne riječi istakao da je Udruga odradila već tri projekta  – Senior Star iz Europskog socijalnog fonda te u 2016. godini  “1 2 3 – želimo znati i mi” te ove godine “1 2 3 – kontinuum” koji su prošli na natječaju Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva. Smatra da se treba nastaviti s prijavama na projekte i pri tome surađivati s drugim udrugama posebno sa pazinskom podružnicom SUH-a kao što se činilo i do sada. Na tu je suradnju i njene pozitivne rezultate ukazala i Mirjana Monas, predsjednica SUH-a Pazina. Informirala je i da oni, u ovo vrijeme darivanja, prikupljaju donacije za kupnju televizora za palijativnu skrb pri ovdašnjem Domu zdravlja, a donatorima zahvaljuju radovima u raznim dekupaž tehnikama svojih članica. Inače, u SUH-u su ove godine volonteri odradili oko 2.500 sati volonterskog rada.

O lanjskom projektu te detaljno o ovogodišnjem koji je bio njegov svojevrsni nastavak, jer su polaznici u anonimnoj anketi koju su ispunjavali na zadnjoj radionici to i tražili, je izvijestila voditeljica projekta Selvina Benić. Iz sredstava projekta su kupljena dva laptopa, a istaknuto je zadovoljstvo što su starije osobe i dalje znatiželjne i željne novih znanja i vještina pa je tako najmlađi polaznik imao 58 godina, a bilo je i onih od 78. U grupi naprednih polaznika, koji su startali lani, održano je 8 radionica za 9 osoba tijekom listopada u prostoru SUH-a Pazina te uz istog učitelja Marka Cerovca. Ponavljali su staro gradivo, a onda ga nadograđivali pa su tako naprimjer učili o Skypu, ali i “skidanju” fotografija s pametnih mobitela i digitalnih fotoaparata na laptop.  Diplome su za  uspješan završetak radionica dobili: Lucilla Bolanaz, Marino Davanac, Mirjana Guja, Antica Jakovčić, Radojka Ravnić, Romano Ravnić, Josip Stojšić, Ljubica Trošt i Marija Učkar.

U ciklusu od 8 radionica za početnike koji su održani u studenom biloje 8 polaznika. Prve su korake u svijetu informatike odrađivali su dva puta tjedno – utorkom i petkom. Prvo je trebalo svladati otvaranje laptopa i “ukrotiti” miša koji je bježao baš tamo gdje ne treba. No, na kraju su se pisali i slali e-mailovi što im je bilo baš zabavno. I oni su u anketi iskazali želju da i dalje uče o informatici. Diplome su dobili: Josip Blažević, Ana Brumnić, Ivan Černeka, Milka Jerončić, Mila Kuharić, Marija Ravnić, Gracijela Zović i Dina Zuber.

Pročelnica Nevija Srdoč je uz čestitke istakla zadovoljstvo radom ovih udruga te najavila da će Grad, i dalje nastojati svojim prisustvom i znanjem biti uz njih. Za Udrugu umirovljenika Pazinštine je rekla da je jedna od rijetkih koje imaju tako posebne rezultate. Poručila je da nikada nije dosta aktivnosti te je istakla zajedničku sinergiju Udruge i SUH-a i rekla “sve ča delate delajte skupa”.

Preuzeto iz: http://www.guu-pazin.hr/

 

Copyright Grad Pazin. Sva prava pridržana.