Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina

Priopćenje u vezi mogućih vremenskih neprilika na području Istarske županije

Prema trenutnoj vremenskoj prognozi,snijeg je moguće očekivati i na području Istarske županije, ali ga može biti i uz obalu.

Premda ne treba očekivati neke ozbiljnije probleme uzrokovane zimskim uvjetima iskustva iz proteklih zima, ukazuju na potrebu kvalitetne i pravovremene pripreme, a neke mjere su već stupile na snagu. Očekivani problemi su na održavanju prohodnosti prometnica i pravovremenom soljenju te čišćenju eventualnog snijega,stoga sve pravne osobe zadužene za čišćenje i održavanje prometnica trebaju da postupe po svojim operativnim planovima.
Snijeg i led s pločnika uz zgrade i na prilazu stambenim i poslovnim građevinama dužni su očistiti vlasnici ili korisnici tih građevina. Vlasnici ili korisnici građevina dužni su očistiti snijeg i led i na pješačkim stazama, odnosno dijelu ulice za pješake gdje staze ne postoje i to u dužini građevine prema prometnoj površini u širini od najmanje 90 cm. Kao vlasnik ili korisnik stambenog ili poslovnog prostora dužni ste redovito i
pravovremeno održavati čistim od snijega i poledice pločnike ispred i pristupne
putove do svog objekta.
Stožer zaštite i spašavanja Istarske županije predlaže JLS, a posebno u unutrašnjosti Istre, da sa operativnim snagama područja prouče ažurirane planove postupanja u slučaju složenijih zimskih uvjeta kako bi se na vrijeme upoznali sa navedenom raspoloživom tehnikom i ljudstvom kao i eventualnim problemima.
Stanovništvo se poziva da kada su na snazi zimski uvjeti obavezno koristi zimsku opremu koja je i zakonska obaveza.Vozači trebaju temeljito očistiti snijeg i led sa svog vozila prije uključivanja u promet, uz obavezno korištenje zimske opreme na vozilu.
Ukoliko ste zbog obilnih snježnih padavina i neočišćenih putova ostali izolirani, a u hitnoj ste situaciji (slučaj potrebe liječničke ili veterinarske pomoći, bolničkog liječenja, opskrbe neophodnim namirnicama ili energentima i slično) nazovite broj 112 s kojeg će se usklađivati pružanje potrebne pomoći.

S poštovanjem, 

                                                                              NAČELNIK 
                                   STOŽERA ZAŠTITE I SPAŠAVANJA I ISTARSKE ŽUPANIJE

                                                                         Vedran Grubišić

Copyright Grad Pazin. Sva prava pridržana.