Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina
Pristupačnost

Poziv na radionicu Korporativne filantropije za poduzetnice/poslovne žene

Poštovani,

Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva u suradnji s HGK Županijskom komorom Pula organizira radionicu o korporativnoj filantropiji za poduzetnice koja će se održati 01.04.2016. u 10.00 sati u prostorima HGK ŽK Pula, na adresi Carrarina 5, Pula.

Cilj radionice je poziv na zajedničko promišljanje o najboljim modelima filantropskih ulaganja koja mogu potaknuti val pozitivnih društvenih promjena u zajednici. Treba promišljati drugačije i dugoročnije. Dok se samostalno može učiniti malo, djelovanjem u zajedništvu može se malim koracima učiniti jako puno!

Zašto ŽENE poduzetnice? Prema istraživanju rađenom od strane Women’s Philanthropy Institute andtheCenter on Philanthropysa sveučilišta u Indiani, SAD, žene svih razina moći i visine dohotka sklonije su donacijama od muškaraca, te posjeduju veću razinu altruizma i empatije.

Radionicu će voditi Tea Golja, docentica na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli gdje predaje kolegije iz grane Organizacija i menadžement i to Društveno odgovorno poslovanje, Društveno odgovorno poslovanje u turizmu i Poslovna etika. Tea ima 9 godina iskustva rada u visokom obrazovanju, objavila je više desetaka znanstvenih i stručnih radova, sudjelovala na mnogim međunarodnim i domaćim skupovima, aktivna je u izradi strateških projekata razvoja gospodarstva i turizma lokalnih zajednica, a suradnica je i na projektima Udruge hrvatskih putničkih agencija i Hrvatske turističke zajednice.

Dnevni red:

09.45 – 10.00 REGISTRACIJA

10.00 – 10.15 PREDSTAVLJANJE PROJEKTA (Zaklada)

10.15 – 11.15 UVOD U FILANTROPIJU- motivacija, izazovi, svrha, vrste filantropskih davanja, filantropija u SAD-u i EU, prikaz najnovijih rezultata i usporedba

11.15 – 11.45 OD INDIVIDUALNE DO KORPORATIVNE FILANTROPIJE – primjeri iz Hrvatske i svijeta 11.45 – 12.10 OSVJEŽENJE

12.10 – 12.30 POREZNI I RAČUNOVODSTVENI TRETMANI DONACIJA

12.30 – 13:00 ALTERNATIVNI OBLICI DAROVANJA

13.00– 13.30   DISKUSIJA I ZAKLJUČAK

 

Projekt „Filantropija – oslonac održivih zajednica“ financiran je kroz natječaj „IPA 2012 Poticanje inovativnih oblika filantropije u lokalnim zajednicama za potporu održivosti organizacija civilnog društva“. Nositelj projekta je Zaklada za promicanje partnerstva i razvoja civilnog društva Istarske županije dok partneri na projektu su i Udruga za razvoj civilnog društva SMART, Centar za građanske inicijative Poreč, Pučko otvoreno učilište Buje, Primorsko-goranska županija, Grad Rijeka i Grad Umag. Projekt se provodi od 1. listopada 2015.  do 31. ožujka 2017. u Istarskoj, Primorsko-goranskoj, Karlovačkoj i Ličko-senjskoj županiji. Cilj projekta je promoviranje filantropije i poticanje razvoja korporativne filantropije i multisektorskog pristupa te razvoja kapaciteta lokalnih organizacija civilnog društva za doprinos filantropiji u lokalnim zajednicama.

U okviru projekta provest će se niz aktivnosti koje za cilj imaju promociju filantropije u javnosti uključujući i obilježavanje „Dana filantropije“. Važan segment projekta usmjeren je aktivnosti neformalnog obrazovanja što uključuje cijeli niz radionica na različite teme i za različite ciljane skupine, od onih usmjerenih na organizacije civilnoga društva (izrada godišnjih proračuna organizacija civilnoga društva, inovativni oblici prikupljanja sredstava, društvene inovacije, crowdfunding, promocija na društvenim mrežama) do radionica za poduzetnike i poduzetnice (korporativna filantropija, društveno-odgovorno poslovanje). Obrazovno-informativna komponenta projekta uključuje i izradu nekoliko publikacija (porezni okvir za doniranje građana i pravnih osoba i inovativnim oblicima korporativne filantropije), a posebna pažnja bit će posvećena fenomenu crowdfundinga (uz radionice izobrazbe bit će izrađena publikacija o crowdfundingu i audiovizualna prezentacija). Uz navedeno provest će se i natječaj za inovativne projekte razvoja lokalne zajednice za organizacije civilnoga društva u Istarskoj i Primorsko-goranskoj županije, a bit će osnovna i zaklada lokalne zajednice za Primorsko-goransku županiju.