Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina
Pristupačnost

Peti Božićni sajam pazinske knjige

Sajam pazinske knjigePeti Božićni sajam pazinske knjige održan je jučer, 18.12.2014. godine, u holu Spomen doma, a predstavio je najnoviju produkciju knjiga pazinskih autora i izdavača. Otvoren je prigodnim govorom zamjenice gradonačelnika Mirjane Galant koja je podsjetila prisutne kako je ovaj projekt pokrenut 2010. godine kad je Grad Pazin uključen u Međunarodnu organizaciju gradova knjiga.  Napomenula je i da se Kulturnom strategijom Pazin odredio kao grad književnosti, a koji će poticati razvoj kulture čitanja te izdavačke i knjižarske djelatnosti.

Program otvorenja ove su godine organizirali učenici Pazinskog kolegija koji su, pod mentorstvom profesorice Kristine Varde, Sajam prigodno započeli uz glazbu i poeziju.

Pozivu za sudjelovanje na Sajmu odazvali su se Pučko otvoreno učilište, Matica hrvatska – ogranak Pazin, Josip Turčinović d.o.o., Katedra čakavskog sabora Pazin, Državni arhiv u Pazinu, Muzej Grada Pazina, Gradska knjižnica, Gimnazija i strukovna škola Jurja Dobrile. Oni su od 10:00 do 17:00 na svojim štandovima nudili svoja (najnovija) izdanja po prigodnim cijenama.

Predstavljanje novih izdanja Etnografskog muzeja Istre, predviđeno za 11:00, nije održano ali već u 12:00 sati svoja su nova izdanja predstavili članovi ogranka Matice hrvatske u Pazinu – predsjednik Ogranka David Ivić, akademik Goran Filipi i dr. Valter Milovan. Krenuli su šaljivom pričom o Najboljem romanu godine autora Ive Kajzera – tekstualnim i grafičkim predstavljanjem knjige publici. Drugo predstavljeno izdanje bio je Raj Slavka Kalčića – prijevod Danteove Božanstvene komedije na čakavski. Raj je treći dio, pisan neposredno prije autorove smrti te zbog toga i nedovršen. Prema riječima Valtera Milovana, članovi ogranka Matice složili su se kako je, zbog kompleksnosti Kalčićeva izraza, prirodno ostaviti knjigu nedovršenom jer bi eventualni novi autor imao težak zadatak učenja Kalčićeva specifičnog stila. Rečeno je kako je u planu i objedinjenje sva tri djela u formi teksta s naglascima. Kao posljednji, predstavljen je Rječnik roverskog i okolnih govora autorskog trojca Slavka Kalčića, Gorana Filipija i Valtera Milovana. Rječnik je nastao iz Kalčićeve ostavštine, a nakon četrnaestomjesečnog rada ostalo dvoje autora, on u konačnici broji čak 8.400 riječi.

U poslijepodnevnom dijelu programa svojim su nastupom publiku zabavile plesačice Baletnog i plesnog studija Spomen doma, a kraj programa donio je predstavljanje najnovijeg izdanja Državnog arhiva u Pazinu. Mirela Mrak s publikom je podijelila nekoliko riječi o autoru Stanku Škunci te njegovoj novoizdanoj knjizi Prošlost crkve u Istri.