Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina
Pristupačnost

Aktivan SUH Pazina u 2014.

 Od izleta i fešti do međunarodnih susreta

U SUH-u Pazina će ovu 2014.godinu završiti svečanim dočekom Nove godine u ovdašnjem hotelu Lovac. Bit će to sedma zabava u godini, a na njima je bilo 700-ak osoba. Organizirano je i sedam izleta od poludnevenog i jednodnevnih do jednog trodnevnog, s ukupno 350 sudionika.

Već uobičajeno se krajem godine Pazinci susreću s članovima sindikata iz talijanskog mjesta Gossalta di Portogruaro s kojimasu se pobratimili 1998. godine. Ovaj je put taj tradicionalni susret održan 15.prosinca u prostorima SUH-a. U ime domaćina je dobrodošlicu gostima, i prijateljima, iz susjedne Italije poželio predsjednik Vjekoslav Sergo istakavši da se ovdje s pažnjom i razumijevanjem prate događanja u susjedstvu jer i Italija, kao i Hrvatska, proživljava krizu. No, tamošnji su sindikalci puno aktivniji od naših i ne libe se masovno štrajkati i izlaziti na ulice kako bi izrazili protest protiv Vladine politike. Zahvalio je predsjednik Bruno Panegai koji se također osvrnuo na krizna vremena i probleme koji muče umirovljeničku populaciju pa je tako rekao da milijun talijanskih umirovljenika ima mirovinu manju od tisuću eura. Smatra da se Europska unija i njene institucije moraju aktivnije uključiti u rješavanje problema koji tište umirovljenike. Najavio je da će se u proljeće 2015. u Veneciji održati masovni sastanak pobratimljenih udruga umirovljenika s ciljem da se analizira stanje, ali i dogovore daljnji koraci buduće suradnje.

Kako je prosinac blagdanski mjesec prilika je iskorištena za neformalno druženje, razmjenu iskustava, Božićne i novogodišnje čestitke te razmjenu poklona. Nakon šetnje Pazinom Talijani su posjet nastavili posjetom i ručkom u Gračišću jer im se to mjesto jako svidjelo za jednog od ranijih posjeta SUH-u Pazina.

Ne zaboravljaju se, u ova blagdanska vremena, niti stariji i bolesni članovi SUH-a pa će tako krajem ovog mjeseca uslijediti posjete korisnicima Centra za dnevni boravak u Pazinu, onima u domovima za starije osobe u Novigradu i Jelovcima te u obiteljima kod desetak starijih i potrebitih članova. U posjet se neće ići praznih ruku već s poklon paketima. Uz panetone, dar talijanskih kolega za tu svrhu novac je prikupljen zahvaljujući bogatoj lutriji što je organizirana na zabavi povodom Sv. Nikole zaštitnika Grada Pazina. Bila su čak 124 donatora i upravo su zahvaljujući njima skupljeni novci za blagdanske darove. Uz lutriju tradicija je da se na ovoj zabavi proslavi i 50 godina braka, a slavljenici su ovog puta bili aktivni članovi Ljiljana i Klaudio Nadišić kao i oni koji slave 80 godina..

Za Martinje su Pazinci ugostili na svojoj fešti stotinjak umirovljenika iz Kopra. Radilo se o uzvratnom susretu na kojemj se razgovaralo o mogućnostima buduće suradnje. Također je njihov predstavnik Anton Sagadin, u znak sjećanja, uručio monografiju Luke Kopar kao i fotografiju prvog broda izgrađenog u toj luci što je posebno razveselilo one ovdašnje umirovljenike koji su dio radnog staža odradili i u koparskoj luci.