Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina
Pristupačnost

Pazinske škole među 25 najboljih!

Prema rangiranju škola koje je proveo Jutarnji list na temelju rezultata nacionalnih ispita u protekle tri godine i plasiranja na prva tri mjesta na državnim natjecanjima Gimnazija Čakovec najbolja je srednja škola u Hrvatskoj.

Od ukupno 25 škola, na 12. mjestu je Gimnazija i strukovna škola Jurja Dobrile Pazin dok se na 22. mjestu nalazi Pazinski kolegij. To su ujedno i jedine dvije istarske škole.


Nakon Čakovca slijede tri prirodoslovno-matematičke gimanzije: V. i XV. u Zagrebu te III. gimnazija u Splitu. V. i XV. gimnazija prema rezultatima na nacionalnim ispitima gotovo su identične, no V. ima više medalja s državnih natjecanja i zato ima bolji rang. Peta je po kvaliteti I. gimnazija u Zagrebu, a u stopu je slijedi Srednja škola Ivanec. Sedmo mjesto na rang-ljestivici najuspješnijih škola zauzela je XVI. gimnazija u Zagrebu, osma je II. gimnazija, deveta IV. gimnazija u Zagrebu, a deseta Gimnazija Karlovac.

Inače, svih 25 škola na listi odlične su škole, a razlike među njima vrlo su minimalne. Pogleda li se teritorijalna raspoređenost škola koje su se, prema rezultatima koje su u protekle tri godine pokazali njihovi učenici, našle na listi 25 najboljih, među njima je najviše zagrebačkih gimnazija. Gotovo identična je situacija bila i 2006., jedini put kada je najbolje hrvatske gimanzije prema rezultatima nacionalnih ispita javno prezentiralo Ministarstvo obrazovanja. I tada je među najboljima bilo najviše zagrebačkih škola. Nadalje, zanimljivo je da se, izuzev Ivanca, Samobora i Pazina, najbolje gimanzije uglavnom nalaze u velikim gradovima. Na listi najboljih škola nalaze se čak tri škole iz Rijeke i dvije iz Splita. Treba primijetiti i to da među 25 najboljih nema niti jedne škole iz Like i Slavonije.

Vijest da je upravo njezina škola prva na listi najboljih ravnateljicu Gimnazije Čakovec Teu Dragić Runjak silno je razveselila, ali ne i iznenadila. – Mi smo uvijek dobro radili, ali nismo bili javno prezentirani i razvikani kao neke škole. Iza uspjeha stoji golem trud, rad i odgovornost i učenika i nastavnika te iznimno dobro ozračje u školi. Mi radimo kao tim – rekla je Dragić Runjak. Dodala je da se na Međimurce u javnosti do sada gledalo kao na “dobre radnike na bauštelama”, pa je uspjeh škole i dokaz da su takve priče najobičnije predrasude.

– U Međimurju postoji puno nadarene i talentirane djece. Mnogi naši bivši učenici danas su uspješni znanstvenici, menadžeri i biznismeni. Primjerice, moj bivši učenik Mario Halić, molekularni biolog, trenutačno predaje na Harvardu, no nije on jedini – kaže Tea Dragić Runjić.

Važna visoka kultura života

– Već duže vrijeme vidim da tzv. provincija napreduje bolje od Zagreba – rekla je psihologinja Mirjana Krizmanić. Otkrila nam je da i sama obilazi škole držeći učenicima predavanja o toleranciji. Tako je nedavno posjetila i Gimnaziju Čakovec. – Ta je škola na mene ostavila poseban dojam. Tamo se na svakom koraku osjeti atmosfera zajedništva. To zasigurno jako pridonosi i uspjehu škole – rekla je Krizmanić.

Podatak da su najbolje škole mahom rapoređene u velikim, bogatim centrima nimalo nije iznenadio zadarsku sociologinju Ingu Koludrović-Tomić. – Rezultati do kojih ste došli jako su mi zanimljivi. Očito je riječ o sredinama u kojima je visoka kultura života, a povezano je s tim i privlačenje najboljih nastavnika i općenito motiviranost za razvoj kulture kvalitete – rekla je Koludrović-Tomić koja se i sama bavi istraživanjem krativnih potencijala hrvatskoga društva.

– I moje je istraživanje pokazalo da je ključ svega sredina. Osobno to mi se čini jako važnim, jer ako društvo shvati koliko je kvaliteta života koju nudi neka sredina ključna za razvoj, onda je tu vrstu razvoja moguće i planirati. To danas rade svi veliki gradovi u svijetu – rekla je Koludrović-Tomić.

Goran Sirovatka, ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, rekao je da ne može komentirati rezultate do kojih smo došli. – Centar nakon 2006. nije radio rang-liste škola, no Gimanzija Čakovec bez sumnje je jedna od škola koja se pokazala vrlo uspješnom – rekao je Sirovatka, piše Jutarnji list. preuzeto sa www.ipazin.net