Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina
Pristupačnost

Pazin danas slavi svoj najveći vjerski blagdan – RIM, za vikend u gradu privremena regulacija prometa

Pazinci i Pazinke danas, 2. kolovoza slave svoj najveći godišnji blagdan Rim ili Porcijunkulu. Središnji dio vjerskih svečanosti  pazinske tradicionalne fešte hodočašće je u pazinski Franjevački samostan gdje će se večeras održati svečana koncelebrirana misa koja započinje u 19.00 sati. Misno slavlje u vrtu Franjevačkog samostana predvodit će porečki i pulski biskup ordinarij mons. Ivan Štironja, dok će se u slučaju lošeg vremena misno slavlje održati u crkvi.

Rim ili Porcijunkula u Pazinu slavi se  kao nasljeđe privilegija koji je Crkva dala redu Svetog Franje, da oni koji na dan 2. kolovoza pohode crkvu Gospe od Anđela u Asisiju dobiju oprost grijeha. Taj se običaj proširio i na mnoge franjevačke crkve, a među njima i pazinsku, pa tako svake godine za Rim pazinsku franjevačku crkvu pohodi mnoštvo hodočasnika iz Hrvatske i raznih krajeva svijeta.

Privremena regulacija prometa

Proslavu Rima svake godine prati i bogat kulturno – zabavni i sportski program,  koji od 1993. godine uključuje i nastupe poznatih izvođača.  Ove godine centralna proslava na glavnom gradskom trgu organizira se predstojećeg vikenda, 5./6. kolovoza 2023. godine. Zbog najavljene kiše, prostor Trga slobode bit će natkriven kako bi se najavljeni koncert i popratni programi održali bez obzira na vremenske uvjete.

Kako bi središnja proslava Rima u Pazinu protekla bez poteškoća vrijedit će i posebna regulacija prometa.

Već danas, 2. kolovoza zatvorit će se dio parkirališta na Trgu slobode radi montaže pozornice i šatora te druge opreme, a cijelo parkiralište Trga slobode u cijelosti će biti zatvoreno od četvrtka, 3. kolovoza do ranih jutarnjih sati  u nedjelju, 6. kolovoza.

Od subote, 5. kolovoza, pa sve do jutarnjih sati u nedjelju 6. kolovoza, zatvorit će se promet u ulicama 25. rujna, Dinka Trinajstića i Narodnog doma (ulice uz Erste banku, Pasaj prema HEP-u i Hrvatsku poštu) te će promet biti preusmjeren kod Spomen doma u ulicu Joakima Rakovca i dalje u ulicu Soline i Muntriljsku ulicu (ili na parkiralište iza Spomen doma).

Posebna regulacija prometa bit će uspostavljena na dan manifestacije, 5. kolovoza (subota) i na Trgu Kristijana Ladavca zbog zasebnih sadržaja koje organiziraju lokalni ugostitelji.

Za posjetitelje će uz posebnu regulaciju biti osigurano parkiralište u Šetalištu Pazinske gimnazije. Uz ovo parkiralište, podsjećaju se posjetitelji na mogućnost parkiranja na rubnim zonama kao što je i parkiralište u kompleksu bivše vojarne (iza INA-ine benzinske stanice), iza Školsko gradske sportske dvorane te na parkiralištu iza stanice za tehnički pregled vozila.

Dobro došli u Pazin!