Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina

Održana izvještajna Skupština SUH-a Pazina

Sindikat umirovljenika Snimio: M. RIMANICO lanjskom radu i ovogodišnjim planovima govorilo se 10. travnja na izvještajnoj Skupštini Sindikata umirovljenika-SUH Pazina u hotelu Lovac u prisustvu Mirjane Galant, dogradonačenice Pazina, Nevije Srdoč, pročelnice gradskog Odjela za društvene djelatnosti, Ivana Radetića, zamjenika predsjednika Županijskog povjereništva SUH-a Istarske županije te predsjednika Gradske udruge umirovljenika Pazina Vinka Cerovca i predsjednika Stranke umirovljenika Pazina Vinka Stihovića te 29 od 35 delegata Skupštine.

Vjekoslav Sergo, predsjednik SUH-a Pazina je, podnoseći izvješće o radu u 2014, bio kritičan jer se dio planiranih aktivnosti nije ostvario zbog objektivnih razloga. Dom za starije i nemoćne osobe je Pazinu nužan, ali treba biti realan oko realizacije jer radi se o financijski zahtjevnoj investiciji. Nije se  uspjelo omasoviti članstvo jer mladi umirovljenici nisu, za razliku od naprimjer talijanskih, zainteresirani za sindikalni rad. Nije se uspjelo jače pokrenuti volonterski rad niti se izboriti za besplatno parkiranje automobila za osobe starije od 80 godina. No, bilo je i aktivnosti koje su realizirane i više od plana. Išlo se na deset izleta, bilo je deset posjeta bolesnima u  njihovim domovima s prigodnim poklonima koji su se nosili i kod tri posjete domovima za starije i nemoćne osobe i onima u Dnevnom boravku za odrasle u Pazinu. Održano je i nekoliko radionica dekupaža, dva zdravstvena predavanja, 29 članove je bilo na sportskim igrama u Fažani, bilo je više zabava te na planu međunarodne suradnje dva susreta s umirovljenicima iz Portogruara, koparski su umirovljenici bili na zabavi, a u gostima su bili i umirovljenici iz Samobora. Uz to organiziran je kongres stranih umirovljenika za  Pazin, Labin, Buzet i Roč u Pazinu te obrađeno 200-ak poreznih prijava za članove SUH-a Pazina. S radom je SUH Pazina počeo pred 20 godina pa će se i to posebno obilježiti ove godine.

Problem je  i kako doći do novca za rad pa se osim iz dijela članarine  i prihoda iz gradskog proračuna traže donacije i nešto se ostvaruje iz vlastitih djelatnosti te se još uvijek uspijeva poslovati pozitivno. Lani je bilo ostvareno 68 tisuća kuna prihoda i godina je završena s viškom od tri tisuće kuna  kako je pojasnila Mirjana Monas. Financijski plan za 2015.godinu je 48 tisuća kuna .

Plan i program djelovanja je pojasnila Gracijela Zović, zamjenica predsjednika SUH-a Pazina. Aktivnosti na kojima će se raditi su humanitarne i socijalne, nastavit će se uspješna suradnja s lokalnom vlašću, raditi na omasovljenju članstva, intenzivirati međunarodna suradnja, organizirati tečajevi i radionice ovisno o interesu članstva. Neće biti zanemareni niti kultura, sport i rekreacija kao i suradnja s Gradskom udrugom umirovljenika i Strankom umirovljenika te neizostavni izleti i zabave. Više će se raditi na informiranju članstva.

Od gostiju su pljuštale riječi  pohvale na rada SUH-a. Galant je čestitala na svemu urađenom i naglasila da Grad i SUH već godinama surađuju, a pomaže se ovisno o mogućnostima pa je tako u ovogodišnjem proračunu planirano za SUH više sredstava nego u 2014. godini. Radetić je  spomenuo ambiciozan plan za ovu godinu te je oduševljen međunarodnim aktivnostima koje se provode. Nevija Srdoč je rekla da je 70 osoba s područja Pazina smješteno po domovima i da bi o tome trebalo voditi računa kod planiranja kapaciteta pazinskog doma te da prate objave natječaja iz Eu fondova da bi se moglo aplicirati za ta sredstva jer je teško očekivati da takvu investiciju pokriju sredstva Grada. Cerovac je naglasio da su svim umirovljenicima problemi i aktivnosti zajednički  i jako je zadovoljan koordinacijom udruge, SUH-a i Stranke. Informirao je i o projektu Senior Star koji traje godinu dana i za koji je udruga dobila bespovaratnih 196 tisuća kuna iz Europskog socijalnog fonda.  Uz čestitke Stihović je rekao da su svi zahtjevi Stranke umirovljenika upisani u  koalicijski sporazum realizirani kao i sedam dodatnih zahtjeva.

U raspravi je Ivo Bravar govorio o svojim iskustvaim u radu talijanskih sindikata dok je  Selvina Benić istakla mogućnosti koje se pružaju za dodatnim sredstvima posebno kroz natječaje iz Eu fondova, ali i i onima raznih banaka i tvrtki te zaklada.   Izvješće o lanjskom radu i plan za ovu godinu te fnancijska izvješća su jednoglanso usvojena te je Skupština  završena domjenkom.

Copyright Grad Pazin. Sva prava pridržana.