Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina
Pristupačnost

Održana prezentacija internet aplikacije “Domaća web tržnica”

U Velikoj vijećnici Grada Pazina je 26. ožujka 2015. godine održana radionica na kojoj je prezentirana internet aplikacija namijenjena za izravnu prodaju domaćih istarskih poljoprivrednih proizvoda pod nazivom „Domaća web tržnica“.


Aplikacija je izrađena u okviru projekta Organizacija sustava izravne prodaje poljoprivrednih proizvoda korištenjem internet tehnologije (akronimom OSIPPIT). Projekt je rezultat IPA projekta pogranične suradnje Slovenija-Hrvatska. Projekt provode četiri partnera i to, Institut za poljoprivredu i turizam iz Poreča, grad Vodnjan, Poljoprivredni fakultet sveučilišta u Mariboru, Znanstveno-istraživački centar sveučilišta u Kopru. Voditelj projekta je dr.sc. Milan Oplanić.
Projekt ima dva osnovna cilja. Promoviranje mogućnosti i načina izravne prodaje, kao koristi koje ona ostvaruje za proizvođače i za kupce. Izradu specijalizirane web aplikacije za izravnu prodaju poljoprivrednih proizvoda pod nazivom „Domaća web tržnica“.
Kako bi se pristupilo web aplikaciji potrebno je upisati adresu www.trznica.trg.eu. (odnosno kliknuti na navedenu web adresu). Upisom adrese otvara se web stranica, koja omogućava pregledavanje gospodarstva po područjima, po proizvodima i njihovu kombinaciju. Na stranici proizvođači se mogu registrirati u sustav i opisati gospodarstvo i proizvode, a kupci se moraju također registrirati kako bi mogli obavljati kupnju putem web aplikacije.

Proizvođačima poljoprivrednih proizvoda aplikacija nudi više mogućnosti i to:
1. Kvalitetan opis i vjerodostojno predstavljane vlastitog gospodarstva: proizvodne resurse, ljudske potencijale, obilježja i tehnologije proizvodnje, lokaciju i sl.
2. Predstavljane vlastitih proizvoda na jednostavan i zanimljiv način.
3. Kreiranje prepoznatljivosti proizvoda i gospodarstva u cjelini.
4. Kvalitetno planiranje i upravljane poslovima vezanim uz izravnu prodaju kroz izbor najpogodnijih načina i vremena isporuke te naplate proizvoda.
Kupcima poljoprivrednih proizvoda aplikacija nudi više mogućnosti:
1. Pronalaženje željenog poljoprivrednog proizvoda ili proizvođača u neposrednom okruženju, na brz i jednostavan način.
2. Upoznavanje sa članovima gospodarstva i tehnologijama proizvodnje ili dorade proizvoda kroz osobni posjet gospodarstvu.
3. Kupnju sezonskih, svježih, neposredno ubranih proizvoda, koji nisu obrađivani tijekom skladištenja.
4. Izbor mjesta i vremena preuzimanja proizvoda kao i načina plaćanja.

 
Proizvođači za korištenje aplikacije „Domaća web tržnica“ moraju ispunjavati sljedeće uvijete:
1. Gospodarstvo mora biti upisano u Upisnik poljoprivrednih proizvođača koje vodi Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.
2. Gospodarstvo koje nudi određeni poljoprivredni proizvod mora ispunjavati sve zakonske propise koji reguliraju proizvodnju i trgovinu tim poljoprivrednim proizvodom.
3. Moraju posjedovati računalo i mobilni telefon na koji imaju pristup internetu kako bi svakodnevno mogli pregledavati pristigle narudžbe i prema potrebi korigirati sadržaj vlastite ponude
4. Gospodarstva putem aplikacije „Domaća web tržnica“ mogu prodavati isključivo vlastite poljoprivredne proizvode proizvedene na svom gospodarstvu.
5. Prilikom registracije obavezno je unošenje točnih i važećih podataka jer su oni preduvjet uspješne komunikacije između proizvođača i kupca u postupku narudžbe i kupnje proizvoda.
Osim krajnjih kupaca, putem aplikacije „Domaća web tržnica“ poljoprivredne proizvode mogu kupovati i ugostiteljski objekti, vrtići, škole, druge javne ustanove, mali hoteli, kampovi, drugi turistički objekti, i ostale skupine potrošača poljoprivrednih proizvoda.

Korištenje aplikacije „Domaća web tržnica“ za kupce i za proizvođače koji se u nju registriraju za vrijeme trajanja projekta je besplatno i ničim nije obavezujuće.
Za dodatne informacije možete nas kontaktirati telefonom i mailom:
Milan Oplanić: 091 792 3843, [email protected]
Ana Čehić: 091 914 1269, [email protected]

Copyright Grad Pazin. Sva prava pridržana.