Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina

Obilježavanje 140. obljetnice organiziranog planinarstva u Pazinu i Istri

SONY DSC

Više od 200 planinara sudjelovalo je u nedjelju, 16. listopada 2016. godine, na proslavi četiriju obljetnica organiziranog planinarenja u Pazinu i Istri. Pješačenje stazom od sela Brest pod Učkom novomarkiranim Franetovim Putom preko Izvora Škrilje natrag do Bresta pod Učkom.

Događaj su organizirali Istarski planinarski savez i Planinarsko društvo Pazinka. U konačnici lijepo vrijeme i zanimljiva šumska staza s puno detalja, bili su odlučujući za planinare iz cijele Istre, Kvarnera, Gorskog Kotara i primorskog dijela Slovenije da dan provedu u druženju i trosatnom pješačenju.

Na mjestu Kuk, ili kako ga lokalni stanovnici nazivaju Kunfin nedaleko poznatog nekadašnjeg vježbališta JNA – Tenkovskog polja otvoren je Franetov put, koji nosi ime po Franji Paulišiću – Franetu, legendarnom dugogodišnjem predsjedniku PD Pazinka, koji je preminuo 2014. godine.

U ime zahvale za očuvanje uspomene na njegovo djelo i beskrajnu ljuav prema planinarstvu obratili su se Vladimir Rojnić, u ime Istarskog planinarskog saveza te Patricija Jedrejčić, u ime Planinarskog društva Pazinka i u ime obitelji pokojnog Paulišića, koja je nazočila otvorenju puta i za tu priliku pristigla iz Varaždina i Zagreba.

Simboličnim pomicanjem smrekove grane put je otvorila trenutno najmlađa članica obitelji Jana Paulišić. Inače, Franetova sestra Ana Ranogajec koja inače živi u Zagrebu, iako u poznim godinama dokazala je „kako jabuka ne pada daleko od drva“ i bez problema prešla cijelu stazu.

Rojnić i Jedrejčić su se u svojim govorima osvrnuli na Franetov životni i planinarski put, istakli brojna organiziranja izleta koja su osim u Hrvatskoja bila i u Italiji, Bugarskoj, Austriji, Sloveniji, Francuskoj itd. Napomenuli su kako je i uz bogatu markacističku djelatnost Frane Paulišić bio pravi dobri duh pazinskog planinarstva.

Staza je bila duga oko osam kilometara, no nije bila zahtjevna a prelazila je preko zanimljivih lokaliteta poput izvora Škrilje, uz potočić i stijenje, odmaknuta od glavnih pravaca prema Poklonu i Planiku. Osiguranje na stazi pružila je pulska stanica Gorske službe spašavanja dok je vođenje bilo organizirano preko Stanice planinarskih vodiča Istre.

Na svečanosti u Brestu pod Učkom, uz grah, kolače i glazbu, skup su pozdravili Vladimir Rojnić, predsjednik Istarskog planinarskog saveza te Igor Eterović, ispred Hrvatskog planinarskog saveza (HPS) koji je uručio prigodne poklone IPS-u i PD Pazinka.

Rojnić je istaknuo važnost obljetnica koje se ove godine obilježavaju a to je njih čak pet – 140. obljetnica organiziranog planinarstva u Istri i osnutka Società Alpina dell’Istria, 110. obljetnica Istarskog planinarskog društva kao podružnice Slovenskog planinarskog društva, 35. obljetnica osnutka Planinarskog društva „Pazinka“, 15. obljetnica Istarskog planinarskog saveza te peta obljetnica obnovljenog Istarskog planinarskog puta.

Eterović, inače član Planinarskog društva Opatija, rekao je kako mu je to prvo članstvo u Izvršnom odboru HPS-a, a osvrnuo se na „renesansni uspon istarskog planinarstva“ uz poruku kako je otvoren na planinarske potrebe i daljnji razvoj planinarstva u regiji.

Copyright Grad Pazin. Sva prava pridržana.