Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina

Uspješno održan 21. Musica Sacra festival – Međunarodni Festival zborova Vrsar – Pazin – Rovinj 14.-16.10.2016.

ms2U subotu 15. listopada Pazin je bio domaćim međunarodnog festivala zborova Musica Sacra, a gosti, Chorus Iglovia iz Slovačke i Corale Caminese iz Italije te domaćini, zbor Roženice iz Pazina, priredili su posjetiteljima nezaboravan glazbeni doživljaj.

Festival izvornog naziva “Musica sacra über die Grenzen” predstavlja više od 20 godina međunarodnog razumijevanja i tolerancije, sudjelovanje više od 100 zborova, tisuće slušatelja tijekom godina

Organizatori festivala su mješoviti pjevački zbor Roženice iz Pazina i  Vedras d.o.o. uz podršku tvrtke Maistra d.d., Grada Pazina, POU Pazin, Turističke zajednice središnje Istre, Turističke zajednice Vrsar i Turističke zajednice Rovinj.

Festival Musica Sacra započeo je svečanim koncertom otvaranja u Vrsaru u Bazilici sv. Marije od mora u petak 14. listopada u 20:00 sati kada su sudionicima i svim prisutnima riječi dobrodošlice poželjele Natalija Vugrinec, direktorica Turističke zajednice općine Vrsar i Ines Kovačić Drndić, predsjednica festivala Musica Sacra. Na koncertu se predstavio izabrani visokokvalitetni zbor iz Zagreba – Capella Odak pod ravnanjem dirigentice Jasenke Ostojić. Zbor nosi ime skladatelja Krste Odaka, a djeluje pod okriljem udruge COLLEGIUM PRO ARTE. Nastao je jedinstvenim spojem pjevača dvaju ansambala, ženskog zbora Cappella Zinka i nekadašnjih pjevača Zagrebačkih dječaka.

Kako je drugi dan festivala posvećen prijateljstvu i druženju, održani su koncerti prijateljstva u Vrsaru  i Pazinu kada su zborovi izveli opušteniji, slobodniji program. U Crkvi sv. Marije od mora su se predstavili Coro misto della Comunita’ degli Italiani “Dott. Silvio Fortuna” di Visignano – Mješoviti pjevački zbor Zajednice Talijana “Dott. Silvio Fortuna” iz Višnjana i zbor Voices of the people iz Engleske dok su se u Pazinu, u koncertnoj dvorani Spomen doma u suorganizaciji Pučkog otvorenog učilišta u Pazinu susreli zborovi Chorus Iglovia iz Slovačke, Corale Caminese iz Italije i domaćini, zbor Roženice iz Pazina. Koncert je održan povodom obilježavanja Međunarodnog dana zborskog pjevanja.

Najvažniji dan festivala Musica Sacra bila je nedjelja 16. listopada kada je program započeo pjevanjem zborova na misi u jutarnjim satima a završio svečanim koncertom u 16 sati u veličanstvenoj Crkvi Sv. Eufemije u Rovinju na kojem su se zborovi predstavili izborom iz svog sakralnog programa. Sudjelovali su domaći Komorni zbor Rubino sa dirigenticom maestrom Tatjanom Merkl, Corale Caminese iz Italije pod vodstvom maestra Zorzini Francesca, slovački zbor Chorus Iglovia pod vodstvom maestre Marte Novakove te pazinski zbor Roženice pod vodstvom maestre Ines Kovačić Drndić.  Zadovoljna brojna publika oduševljeno je pozdravljala sve zborove a posebno je s odobrenjem prihvaćeno vrlo interesantno i efektno zajedničko izvođenje pjesama Zdravo Marijo Ivana Pl. Zajca, Mozartov Ave Verum Corpus te himne festivala Laudate omnes gentes Gerharda Lagrangea.

Uspješan festival koji ima tradiciju od preko 20 godina još je jednom dokazao kako u kulturnom smislu gradi mrežu međunarodne suradnje između lokalnih i internacionalnih amaterskih skupina te potiče cjeloživotno učenje u amaterskom stvaralaštvu i gradi novu publiku za kulturno-umjetničke programe, dok u turističkom smislu festival amaterskih pjevačkih skupina Musica Sacra ima svrhu kroz inovativne i zabavne programe dovoditi nove turiste u Istarsku županiju, upoznaje ih sa kulturom, tradicijom, gourmet ponudom i doživljajem muziciranja na najljepšim lokacijama u Istri. Sudionici i posjetitelji festivala dolaze u destinaciju kao dio grupe no kasnije se vraćaju kao individualni gosti sa svojim obiteljima te na taj način Musica Sacra festival doprinosi povećanju broja gostiju u destinaciji te produžuje turističku sezonu obzirom da se odvija u jesen svake godine.

Zemlje domaćini dosadašnjih izdanja Musice Sacre bile su Austrija, Češka, Slovačka, Italija i Slovenija, a zahvaljujući mješovitom pjevačkom zboru Roženice iz Pazina i tvrtki Vedras d.o.o. uz podršku tvrtke Maistra d.d., Grada Pazina, POU Pazin, Turističke zajednice središnje Istre, Turističke zajednice Vrsar i Turističke zajednice Rovinj, na kartu festivala ucrtala se i Hrvatska s tendencijom da postane njegov tradicionalni domaćin.

Copyright Grad Pazin. Sva prava pridržana.