Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina
Pristupačnost

Nastavak suradnje Talijanske unije, Zajednice Talijana Pazin i Grada Pazina

Gradonačelnica Grada Pazina Suzana Jašić, zajedno sa suradnicama i suradnicima,  održala je prijem za predsjednika Talijanske unije iz Rijeke, Maurizia Tremula, i potpredsjednicu Zajednice Talijana Pazin, Gracijelu Paulović.

Uz upućenu zahvalu za dosadašnju dobru suradnju koju Grad Pazin pruža Zajednici Talijana Pazin, gospodin Tremul istaknuo je želju za njenim učvršćivanjem. Nastavak suradnje vide kroz opciju otvorenja vrtićke skupine na talijanskom jeziku ako za time bude postajao interes roditelja. Također žele očuvati svoju povijest koja se stvarala i na prostoru Grada Pazina kroz lapidarij na pazinskom groblju te zaštitu spomenika žrtvama u 2. svjetskom ratu. Radenko Sloković, član Odbora za kulturu, goste je upoznao s bogatom poviješću Ville Baxa koja se nalazi na Lindaru, a u njoj je djelovao i Karlo Baxa čiji je trag na ovim prostorima veoma značajan u pogledu razvitka ovog kraja. Otvorene su i ostale teme iz kulture kroz koje je moguća zajednička suradnja s obzirom da je mnoštvo talijanskih državljana djelovalo u Istri, te time ostavilo neizbrisiv trag u povijesti grada poput obitelj Solari – poznatih proizvođača satova i autorice Nerine Ferezini koja je u svojim djelima pisala o Pazinu.

S ciljem očuvanja baštine i identiteta, Grad Pazin iskazao je interes nastavka zajedničke suradnje te uzajamnu pomoć na budućim projektima. Za kraj prijema gradonačelnici je uručena Zahvalnica Gradu Pazinu za vrijedan doprinos rastu i razvoju Talijanske nacionalne zajednice na području Pazina.