Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina
Pristupačnost

Od 22. do 24. travnja 2022. godine u Pazinu će se održati prvi međunarodni sajam poljoprivrede na području šire regije

AgroTerra Istra 2022. – Međunarodni sajam poljoprivrede i pčelarstva u Pazinu.

 

U travnju 2022. godine održat će se prvi međunarodni poljoprivredni sajam u Istri pod nazivom „AgroTerra Istra 2022.“. U organizaciju ovog sajma uključeni su Tvrtka „Mars eventi d.o.o.“ i Grad Pazin. Upravo su danas ovu manifestaciju najavili gradonačelnica Grada Pazina Suzana Jašić i direktor sajma Marko Londero ispred buduće lokacije održavanja sajma.
„Postoji velika potreba i želja za održavanjem ove manifestacije, kako bismo podržali i promovirali poljoprivrednike, stočare, pčelare i sve ostale koji sudjeluju u ovom vrlo važnom gospodarskom segmentu. Znamo kolika je važnost i bogatstvo kada određena regija može proizvesti hranu koju koriste njezini stanovnici, a pogotovo kad je vrhunska kvaliteta prehrambenih namirnica jedan od glavnih razloga dolaska turista u naš kraj. Radujemo se što će baš u Pazinu biti organiziran poljoprivredni sajam, jer nema ničeg prirodnijeg“, izjavila je gradonačelnica Pazina Jašić.
Poljoprivredni sajam u Istri povezat će se sa svim onim drugim segmentima gospodarstva koji su, usko ili šire, povezani s poljoprivredom. Organizirat ćemo ga s ciljem naglašavanja važnosti suradnje s turizmom, trgovinom, ali i poticanja razvoja poljoprivrede i ribarstva, važnosti održivog razvoja pčelarstva, stvaranja novih proizvoda i segmenata u poljoprivredi koji bi omogućili novo zapošljavanje i uvođenje nekih suvremenih promjena nužnih za opstanak grane koja nam svima dostavlja hranu na stol. Nakon doživljenog lockdown-a, svi sada jasnije vidimo koliko je nužno da jedna suvremena država može skrbiti o svojem stanovništvu, prehraniti ga iz vlastitih izvora u što većoj mjeri.
Londero je naglasio važnost ovog sajma i u kojem će se smjeru kretati njegov budući razvoj: „Smatramo da će poljoprivredni sajam u Istri biti okosnica i točka susreta važnih dionika koji nastoje, ili će to u budućnosti činiti, da ova regija postane i najjača u proizvodnji izvrsnih poljoprivrednih, suhomesnatih i ribarskih proizvoda.“ Nastavio je sa zahvalama budućim partnerima: „Podršku sajmu iskazali su Ministarstvo poljoprivrede, Istarska županija, Upravni odjel za poljoprivredu, Obrtnička komora Istarske županije i, kako smo već spomenuli, Grad Pazin. Uz glavnog medijskog pokrovitelja Radio Istru, vjerujemo da ćemo informacije o sajmu proširiti na cijelu regiju. U planu je i jaka promotivna kampanja, te brojne druge aktivnosti u svrhu promocije sajma.“
Prvo izdanje sajma bit će međunarodnog karaktera, a održat će se u Pazinu od 22. do 24. travnja 2022. godine, u prostoru Školsko – gradske sportske dvorane i na površinama oko samog objekta. Zbog iznimne situacije u organizaciji, ovom se sajmu pridružuje i već tradicionalna manifestacija „16. Dani meda“. Iako u nešto kasnijem terminu,  svi ljubitelji mednih delicija dobro došli su u Pazin. Radi unaprijed iskazanog interesa, već je najavljen dolazak stotinjak izlagača za prvo izdanje sajma. Ulaz za posjetitelje na sajam će biti besplatan, a u planu su i brojni drugi sadržaji koji će obogatiti ponudu sajma.
Sajam će se organizirati pridržavajući se svih epidemioloških mjera koje Stožer civilne zaštite nalaže, te će se o mjerama informirati šira javnost.
Prvi Međunarodni sajam poljoprivrede i pčelarstva u Istri – AgroTerra Istra 2022. donosi najbolje iz segmenta poljoprivrede Istre, šire regije i Hrvatske.

Vidimo se u Pazinu od 22. do 24. travnja 2022. godine!