Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina

Istri za projekte 4,7 milijuna eura

Za 15 istarskih projekata odobrena su 4,73 milijuna eura iz programa IPA – Jadranska prekogranična suradnja 2007.- 2013. , rekao je istarski župan Ivan Jakovčić na konferenciji za novinare u Pazinu ne krijući zadovoljstvo postignutim uspjehom.

Na lani objavljen natječaj bilo je prijavljeno 200-tinjak projekata od kojih 40-ak iz Istre, a odobrena su 32 ukupne vrijednosti 75 milijuna eura. Polovica ih je iz Istarske županije koji će dobiti oko 37 posto sredstava odobrenih Hrvatskoj. U tri projekta (Metris Plus, SIMPLE i Key Q) Istarska županija je vodeći partner.

Oriano Otočan ,v.d. pročelnika županijskog odjela za međunarodnu suradnju i europske integracije, pojasnio je da se radi o bespovratnim sredstvima, ali za koje je predviđeno pretfinanciranje od 15 posto i to ne samo u novcu, već i radom djelatnika na pojedinim projektima. Spomenuo i mogućnost da država za to osigura sredstva većim kreditom o čemu su počeli razgovori u Ministarstvu financija.

Uz Istarsku županiju odobreni su projekti koje su predložili IDA, IRENA, AZZRI, županijski Zavod za prostorno uređenje, Pula, Novigrad, Umag, Buzet, Pazin, Rovinj, Lučka uprava Pula i rovinjska tvrtka San Polo d.o.o.

Ti će projekti, po Jakovčićevom mišljenju, doprinijeti boljoj kvaliteti života ili omogućiti da se dovrše projekti na kojima se radi godinama. Upravo će međunarodna suradnja i kandidiranje projekata i za međunarodna sredstva biti čvrsta uporišta za izlazak iz krize u Istarskoj županiji, uvjeren je župan.

Za projekte Metris Plus i Adriatic cluster club IDA-i je odobreno nešto više od milijun eura. Direktor Darko Lorencin je naglasio da će uz ostalo raditi na ekoinovacijama izradom pilot-projekta pročistača otpadne vode manjeg kapaciteta koji će biti od metala, što znači i manji trošak.

AZZRI je dobio 310 tisuća eura za projekt Key Q i 262 tisuće eura za ZOONE što će, kako je informirao direktor Gracijano Prekalj, biti utrošeno i za izgradnju pilot-štale i edukacijske kuhinje i restorana na Gortanovom brijegu u Pazinu.

Zavod za prostorno uređenje se prvi put samostalno kandidirao i bio uspješan jer mu je za projekt SHAPE odobreno 270 tisuća eura. Ravnateljica Ingrid Paljar veli da će novac utrošiti za kartiranje podmorja po propisima EU-a i direktive Nature 2000. na području Labina, Pule Vodnjana, Kršana, Barbana, Raše, Marčane, Medulina i Fažane.

U sklopu projekta SIMPLE Županiji je odobreno 177 tisuća eura, a kako je izvijestila zamjenica župana Viviana Benussi, iskoristit će se i za vizualnu dvojezičnost.

Valter Poropat iz IRENA-e veli da će 370 tisuća eura iz projekta SEAR biti uloženo u promicanje i ulaganje u održiv razvoj, štednju energije i obnovljive izvore energije.

Za pulsku Lučku upravu planirano je 190 tisuća eura za uspostavu veza hidroavionima i stvaranje mreže hidrobaza. (S. BENIĆ )

www.glasistre.hr

Copyright Grad Pazin. Sva prava pridržana.