Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina
Pristupačnost

Grad Pazin ponovo među gradovima s najvišom razinom transparentnosti u Hrvatskoj

Institut za javne financije na 5. predstavljanju rezultata istraživanja „Transparentnost proračuna lokalnih jedinica“, 3.  srpnja  2019. u Zagrebu, ocijenio je Grad Pazin najvišom mogućom ocjenom te je uručio predstavniku Grada Pazina, pročelnici Maji Stranić Grah, priznanje za transparentnost proračuna.

Institut za javne financije analizirao je i ocijenio otvorenost lokalnih proračuna svih županija, gradova i općina, odnosno svih 576 lokalnih proračuna u Republici Hrvatskoj, te je petu godinu zaredom Grad Pazin svrstan u gradove u s najvišom razinom transparentnosti u Hrvatskoj.

Inače, Grad Pazin već šest godina uspješno provodi projekt „Pazi(n) proračun!“ koji omogućuje građanima aktivno sudjelovanje u raspodjeli dijela proračunskog novca.

U korist ovog projekta govore i same brojke, naime od početka provedbe projekta građani su predložili ukupno 564 komunalnih akcija, na javnim je raspravama prisustvovalo ukupno 904 građana a realizirali su se projekti u vrijednosti od 2,3 milijuna kuna.

Važno je za istaknuti i da se udio u proračunu o kojem odlučuju građani povećava iz godine u godinu, te se udio s početnih  300.000,00 kn iz 2014. popeo na 800.000 kn u ovoj, šestoj godini provedbe.

Rezultati ovog istraživanja dostupni su najširoj javnosti i putem interaktivne karte koja prikazuje stanje u svakoj lokalnoj jedinici na mrežnim stranicama Instituta http://www.ijf.hr.