Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina
Pristupačnost

Potpisan ugovor o rekonstrukciji i proširenju dječjeg vrtića „Olga Ban“

U velikoj vijećnici Grada Pazina, 4. srpnja 2019.  potpisan je Ugovor o dogradnji i rekonstrukciji zgrade „Gornjeg vrtića“ između dječjeg vrtića „Olga Ban“ i izvođača, tvrtke Vladimir Gortan iz Pazina. Ugovor o stručnom nadzoru nad izgradnjom obavljat će tvrtka Učka konzalting.

Gradonačelnik Krulčić istaknuo je kako radovi na rekonstrukciji vrtića znače unaprjeđenje kvalitete predškolskog odgoja i obrazovanja na području grada Pazina te poboljšanje uvjeta rada. Ovo kapitalno ulaganje, najveće je ulaganje u objekte predškolskog odgoja od osnivanja Grada Pazina kao jedinice lokalne samouprave, te prvo veće ulaganje od dograđivanja zgrade 2001. godine.

Radovi izvođenja vrijedni su 6,7 milijuna kuna, a vrijednost stručnog nadzora iznosi 243.750,00 kn. Uz ove radove, planira se nabava opreme ukupne vrijednosti od oko 940.000,00.

Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj putem Mjere 7.4.1.“Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu”. Iznos potpore prema procijenjenom iznosu prihvatljivog ulaganja iznosi 5.269.729,15 kuna.

Planirano trajanje provedbe projekta je 15 mjeseci, a dovršetak građevinskih radova planiran je unutar 365 dana, tako da će pazinski predškolci svoj vrtić u pedagoškoj godini 2020/2021. dočekati u „novom ruhu“, rekao je Krulčić.

Projektom rekonstrukcije postiže se proširenje prostora za ukupno 770 četvornih metara u skladu s Državnim pedagoškim standardom, osiguravaju se primjereni prostorni uvjeti za rad stručnih suradnika i odgojitelja za potrebe planiranja, pripreme i evaluacije rada s djecom te se rješava pitanje dotrajalosti najstarijeg dijela objekta građenog 1971. godine.

Sanirat će se i krovište, zidovi, fasada, vanjska stolarija, instalacije te spremnik lož ulja, te će se u cijelosti obnoviti oprema i unutarnji izgled tog dijela zgrade. Na adekvatniji način uredit će se prilaz ustanovi, formirat će se novi ulaz s istočne strane te osigurati dostupnost osobama s invaliditetom, kojima će se adekvatno prilagoditi i sanitarije. Uz to, povećat će se kapaciteti vrtića za jednu dodatnu prostoriju.

Ravnateljica Rusijan osvrnula se na predstojeće promjene u organizaciji rada vrtića. – Zbog radova, početkom nove pedagoške godine 2019./2020. (2. rujna 2019.), četiri odgojne skupine preselit će se privremeno u Društveni centar „Veli Jože“ dok će 6 skupina ostati u Gornjem vrtiću (3 jasličke i 3 vrtićke) – rekla je.

Dječjem vrtiću bit će na raspolaganju 250 m2 neto prostora u kojem je izvršen stručni pregled prostorija te je Izvještajem utvrđeno da stanje građevine zadovoljava zahtjevima sigurnog boravka u objektu.

Ravnateljica je dodala kako će vrtić detaljnije o svemu obavijestiti roditelje na sastancima koji se planiraju u kolovozu u samom Društvenom centru „Veli Jože“, te pozvala roditelje da se za dodatna pitanja obrate upravi Vrtića i ranije. Smještaj djece u Društvenom centru planira se od 1. rujna 2019. do srpnja 2020. godine, kada će Vrtić donijeti odluku o organiziranju ljetnog rada, na temelju provedene ankete o interesu roditelja- rekla je Rusijan.

Zbog rekonstrukcije, tijekom ovogodišnjeg ljetnog rada (srpanj i kolovoz) tri odgojne skupine preselit će se u „donji vrtić“, u ulicu Družbe Ćirila i Metoda, a u gornjem će vrtiću ostati raditi četiri skupine, dvije jasličke i dvije vrtićke.