Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina
Pristupačnost

Bajkomanija 2014

Bajkomanija_2014-letakGradska knjižnica Pazin već 6 godina provodi projekt Bajkomanija u predbožićno vrijeme. Projekt podrazumjeva pričaonice u knjižnici te predstave za djecu u tjednu prije Božića. Bajkomaniju, kroz sve godine provođenja, podržavaju brojni volonteri. Potporu projektu u 2014. godini pružila je i Zaklada za poticanje partnerstva i razvoj civilnog društa Istarske županije te se ove godine Bajkomanija provodi od kolovoza do prosinca.

Tijekom kolovoza radilo se na dizajnu i pripremi letaka. S početkom nove školske i pedagoške godine letci su podijeljeni u vrtiću i školama jer su programi organizirani svaki mjesec. Veliko finale i najbrojniji programi bit će u tjednu od 15. do 19. prosinca kada će se svaku večer odigrati predstave nastale na kreativnim radionicama u Gradskoj knjižnici Pazin i Društvu „Naša djeca“ Pazin.

Osim podjele letaka u rujnu po prvi je puta organizirana NOĆ U KNJIŽNICI, tj. noćenje u knjižnici s petka na subotu. Nekolicina volontera te jedna mama sa dva sina dočekali su jutro u knjižnici. Čitale su se knjige, gledali filmovi i družilo. Noć u knjižnici organizirana je uz podršku Pučkog otvorenog učilišta u Pazinu.

Nastavak aktivnosti podrazumjevao je pričaonice u knjižnici te kazališne predstave u listopadu i studenom.

Tijekom listopada održane su brojne radionice u knjižnici na kojima su pisani i uređivani tekstovi za predstave te se krenulo s uvježbavanjem uloga i pripremama za veliko finale u prosincu. Ukratko, bilo je veselo, živahno i kreativno.
U Dječjem tjednu, zajedno s Društvom Naša djeca Pazin, djeca predškolske dobi i učenici mlađih razreda osnovne škole pogledali su kazališnu predstavu “Mrav, mrav, mrav i cvrčak” u izvedbi Teatra Oz.

Studeni je, kao i listopad, bio prepun kreativnih radionica, pričaonica i sl. Djeca iz Dječjeg vrtića „Olga Ban“ Pazin dolazila su u knjižnicu poslušati priču o toplim pahuljicama i naučila da one ljude čine sretnijima. Na temu priče izrađivala su ukrase i scene iz priče koje će tijekom prosinca biti izloženi u holu Spomen doma kako bi ih svi posjetitelji Bajkomanije mogli razgledati.
Osim navedenog, ugostili smo književnike Anu Đokić Pongrašić i Zorana Pongrašića. Zoran Pongrašić je publici objasnio zašto „ne voli“ bajke, a ponešto i pročitao iz knjiga naslova Zašto (ne) volim bajke 1 i 2. Bajkama pristupa iz kuta koji je u sukobu s neanalitičkim čitanjem ili pričanjem. Pažnju skreće na nelogičnosti i ironizira činjenice koje su pri čitanju ili pričanju klasičnih bajki previđene kao što je npr. dosadna bajka o Trnoružici jer svi spavaju 100 godina i za to se vrijeme ništa ne dešava i slično. Zaokret u programu je što su razgovor s autorom vodile učenice srednje škole.
Ovom susretu prethodilo je druženje učenika četvrtih razreda osnovne škole s Anom Đokić Pongrašić, a sam razgovor vodio je jedan od učenika. Iznimno zanimljiv i razigranim pitanjima poput: Znate li vi crtati? Što ste željeli biti kao dijete? Volite li se još uvijek igrati? Što? Više pažnje i pitanja bilo je posvećeno knjizi / igrokazu Vitez željeznog srca jer je navečer održana istoimene predstava.
U izvedbi Teatra Naranča odigrana je predstava Vitez željeznog srca koju je iz publike pratila sama autorica. Predstavu je odgledalo stotinjak djece u pratnji roditelja, baka i djedova, rodbine i sl. Predstava je održana u holu Spomen doma i zahvalni smo Pučkom otvorenom učilište u Pazinu što je dalo podršku projektu i ustupilo prostor.
U sklopu projekta držano je i nekoliko pričaonica izvan Pazina i to u Savičenti i Rovinju.

Svaka godina donosi nešto novo i drugačije pa se svakog 2. u mjesecu odvija „Noć čuvara priča“. Na taj se način nastoji potaknuti roditelje, staratelje da djeci čitaju priče u večernjim satima. Obitelj koja čita postaje čuvar priča, a kao čuvar u prozor stavlja svijeću / lampion koji se može dobiti u knjižnici. Po želji lampion se može izraditi i kod kuće.

Veliko finale Bajkomanije, a samim time i završetak projekta, odvija se od 15. do 19. prosinca. Društvo Naša djeca Pazin organizira prosinačke svečanosti i dolazaka Djeda Mraza, a knjižnica se Bajkomanijom pridružuje veselo razigranom, čarobnom i bajkovitom raspoloženju koje će zavladati gradom.

Program započinje svakog dana u 18:00 sati i po danima je sljedeći:
ponedjeljak 15.12.
– „Dječji san“ GK Pazin
– Točkice- dječji zbor DND-a
– „Crvenkapica“ baletni studio POU
– „Svinjar“- Knjižnice grada Zagreba
utorak 16.12.
– „Elmer“- Zujalice
-„Maca Papučarica“- Petrići
srijeda 17.12.
– Udruga Pusti priču Pula
– „Tone i Tonina“- Frndalići
četvrtak 18.12.
– „Mali veliki princ“- GK Pazin
-Prezentacija projekta Bajkomanija 2014.
petak 19.12.
– „Twitter bajka“ OŠ V. Nazor Pazin
– „Pobrkana bajka“ OŠ V.Nazor Pazin

Pozivamo Vas da nam se pridružita na našoj Bajkomaniji u tjednu od 15. do 19. prosinca.

Zahvaljujemo Zakladi za poticanje partnerstva i razvoj civilnog društa Istarske županije jer ovaj projekt proveden je uz financijsku potporu Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva kroz projekt Fond Gradova i Općina.
Gradska knjižnica Pazin zahvaljuje na podršci i suradnji svima, a posebno volonterima.