Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina
Pristupačnost

Peti Božićni sajam pazinske knjige

BSPK2 I ove će se godine po peti put, kao uvod u Veseli prosinac, u četvrtak 18. prosinca, održati Božićni sajam pazinske knjige. Tom će prilikom, od 10.00 do 17.00 sati, u holu Spomen doma u Pazinu, na samom izmaku godine, a u vrijeme darivanja, pazinski izdavači čitalačkoj publici iz grada, okolice, a i šire predstaviti svoja najnovija izdanja, kao i ponuditi ona nešto starija po povoljnim sajamskim cijenama. Među gradskim izdavačima većina je onih kojima izdavaštvo nije primarna djelatnost; tu su Muzeji, Gradska knjižnica, Državni arhiv, pazinski ogranak Matice hrvatske te druge ustanove i organizacije civilnog društva, koje pored svoje osnovne djelatnosti njeguju kulturu knjige i čitanja i nastoje svojim tiskanim zapisima (katalozima izložbi, rječnicima, prijevodima, kratkim pričama i poezijom i dr.) predstaviti svoj rad, kao i sačuvati svjedočanstva o prikupljenim podacima o životu i radu ljudi, o umjetninama i drugim predmetima koji su činili dio prošlosti, ili čine dio današnjice ovog područja.
Priča o ovoj manifestaciji započela je 2010. godine, kada je Grad Pazin postao članom Međunarodne organizacije gradova knjiga (International organisation of Booktowns), povodom čega je, u ovo predblagdansko vrijeme, održan i prvi sajam knjiga pazinskih izdavača i autora. Iduće je godine Sajam posvećen tek usvojenoj Kulturnoj strategiji Grada u kojoj se Pazin odredio kao grad književnosti, čemu u prilog idu i brojne manifestacije vezane uz knjigu, koje se tu organiziraju tijekom godine i privlače brojne sudionike i posjetitelje iz šireg područja. U 2012. godini brojna su kulturna događanja pa tako i pazinski sajam knjiga bila posvećena godišnjici rođenja istarskog prosvjetitelja, biskupa Jurja Dobrile, a slijedeće smo godine obilježili 1030. godina prvog spominjanja Pazina u pisanim dokumentima.
Grad kao organizator, izdavači i ostali koji su se uključili u organizaciju, motivirani su da građanima što potpunije predstave najnoviju produkciju knjiga pazinskih autora i izdavača, kao i knjiga koje su tematikom vezane za naš grad. Prilikom pokretanja sajma raspolagali smo podacima da su pazinski izdavači i autori objavili preko 120 knjiga, a taj broj iz godine u godinu neprestano raste.
U program sajma svake se godine uključuju gradske odgojno-obrazovne ustanove, bilo kao izvođači u pratećim programima, bilo kao publika. Proteklih su godina program obogatili svojim učešćem učenici Osnovne glazbene škole i Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile, a ovogodišnji program svečanog otvorenja pripremaju učenici Pazinskog kolegija, dok će popodnevni program upotpuniti male plesačice Baletnog i plesnog studija Spomen doma.
Na kraju vas pozivamo da dođete na Sajam, da podržite pazinske izdavače i autore i sve učesnike u programu, da počastite kojom knjigom sebe i svoje najmilije i pridružite se ugodnom druženju uz pisanu riječ.