Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina
Pristupačnost

Završili pazinski Dani meda: Pobjednik bagremov med Biserke Benazić

Med Biserke Benazić iz Benazići kraj Pićna, s maksimalnom mogućom ocjenom 20, osvojio je zlatnu medalju i šampionsku titulu na sedmim Danima meda koji su ovog vikenda održani u Pazinu.

Zlatna je medalja pripala velikom broju uzoraka meda, sveukupno njih 23, prema ocjenama stručnog povjerenstva uspjelo je zadovoljiti kriterij potreban za zlato.

Svakako treba spomenuti vrhunski bagremov med i medljikovac Guida Gržetića iz Zarečja te medljikovac Eđidija Benčića iz Lovrinići kraj Pazina koji s ocjenom 19,77 dijele drugo mjesto.

Zlato su još dobili medljikovac Vinka Dantinjane, Edija Tankovića, bagremov med Edija Tankovića, Saše Bertetića, Loredane Ritoša, Josipa Banka, Borisa Hrvatina, Patrika Kozlovića, Lučana Melona, Snježana Pahovića, Željka Sirotića, Arduina Bubole, Alessandra Farine i Darka Močiboba, cvjetni med Biserke Benazić, Borisa Hrvatina i Arduina Bubolete kestenov medljikovac Ivana Kramara i Miriana Visintina.

Uz njih, 24 pčelara zaslužila su srebrno, a šest brončano odličje. Na ovo 16. županijsko senzoričko ocjenjivanje meda dostavljena su 53 uzorka, a osim ocjenjivanja kojeg je provelo povjerenstvo u sastavu prof. dr. sc. Nikola Kezić, Lidija Svečnjak, Gordana Hegić i prof. dr. sc. Dragan Bubalo uzorci su analizirani na Zavodu za ribarstvo, pčelarstvo i specijalnu zoologiju zagrebačkog Agronomskog fakulteta kako bi se utvrdilo odgovaraju li Pravilniku o medu i Pravilniku o kakvoći uniflornog meda.

Dok je holu Spomen doma trajala je izložba i degustacija pčelinjih proizvoda, a u velikoj koncertnoj dvorani održan znanstveno-stručni skup o pčelarstvu. (Napisao i snimio A. DAGOSTIN, Glas Istre )     Nagrađeni