Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina
Pristupačnost

Završili 14. Dani meda u Pazinu

Svečano otvorenje 14. Dana meda održalo se u petak, 22. veljače 2019. godine u školsko-gradskoj sportskoj dvorani u Pazinu, u 10:00 sati. Pozdravne riječi u prigodi svečanosti otvaranja ovogodišnjih Dana meda u Pazinu uputio je  Gradonačelnik Grada Pazina Renato Krulčić.

Uz gradonačelnika Grada Pazina povodom otvaranja nazočnima su se obratili i predsjednik udruge pčelara ”Lipa” Ranko Anđelini, predsjednik hrvatskog pčelarskog saveza Željko Vrbos, te  župan Istarske županije Valter Flego, koji su uputili riječi zahvale svima koji su na bilo koji način pomogli da se i ove godine održe Dani meda u Pazinu.

Na ovogodišnjim Danima meda predstavilo se sveukupno 110 izlagača. Izlagači dolaze iz čitave Hrvatske ali i iz susjednih zemalja. Nakon službenog otvorenja sajma, u sajmenom prostoru održala se prezentacija umijeća pripreme i degustacija Pazinskog medenog cukerančića, što je bila jedna od novina sajma. Također, prvog dana sajma održane su i panel rasprave u organizaciji LAG-a “Središnja Istra” na temu “Izvorna Istra, specifičnosti i potencijali”,na kojem su sudjelovali pomoćnica ministra turizma Republike Hrvatske, gđa. Monika Udovičić, pročelnica Upravnog odjela za turizam Istarske županije, gđa. Nada Prodan Mraković, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodoprivredu Istarske županije, gosp. Ezio Pinzan, gradonačelnik Grada Pazina gosp. Renato Krulčić te direktor poduzeća WYG Savjetovanje, gosp. Mladen Vojković. U ulozi govornika sudjelovale su i predstavnice turističkih zajednica područja središnje Istre, općine Motovun i općine Žminj:  gđa. Sanja Kantaruti, gđa. Iva Jeletić Prodan i gđa. Nensi Pereša Licul. U popodnevnom terminu uslijedio je i panel u organizaciji IDA – Istarska razvojna agencija s temom “Prezentacija oznake IQ- Istarska kvaliteta”.

Program prvog dana izložbe, zaključen je u  18:00 sati, kada se održala svečana dodjela priznanja za najbolje ocjenjene vrste meda. Dodijeljeno je 18 zlatnih i 25 srebrnih medalja, te 8 brončanih. Zlatnu nagradu osvojio je Goran Gržetić za svoj med medljikovac. Održala se i  promocija I. generacije polaznika uvodnog tečaja senzorske analize meda, te je istima diplome uručio dr. Dražen Lušić. Također, podijeljene su i nagrade za najbolje sudionike literarno i likovnog natječaja ”Med – hrana, poslastica, lijek” koje svake godine provodi Osnovna škola Vladimira Nazora iz Pazina.

Subotnji program ove međunarodne prodajne izložbe i stručno-edukativnog skupa, započeo je sa četiri stručna predavanja, u vremenu od 9:30 do 14 sati. Prva tema subotnjeg dana bilo je predavanje “Bogatstvo hrvatskog propolisa” , dr.sc. Lare Saftić.  Program su nastavili gosti iz Bosne i Hercegovine, Sulejman Alijagić na temu “Uspješno pčelarenje sa varoom bez gubitaka” i Rasim Porić sa  temama “Metode i primjene u suvremenom pčelarstvu za rentabilno pčelarenje” i “Maksimalno iskorištavanje paše i smanjenje gubitaka na pčelinjaku”.

Također ističemo da se ove godine po treći puta organiziraju Dani mednih delicija središnje Istre, pa tako do kraja veljače možete  probati atraktivne menu-e  koji se sastoje od predjela, glavnog jela i deserta na bazi pčelinjih proizvoda po promotivnoj cijeni od 120,00 kuna u objektima lokalnih ugostitelji a to su: Agroturizam Ograde (Katun Lindarski), Agroturizam Stara štala (Borut), Boljunska konoba (Boljun), Konoba Jelenić (Lušetići), Konoba Vela vrata (Beram), Konoba-pizzeria 2. Peron  (Cerovlje), Restoran Čiže (Trviž) i Tomažova konoba (Vošteni, Sv. Lovreč).

Copyright Grad Pazin. Sva prava pridržana. Ulaz za urednike