Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina
Pristupačnost

Konferencija projekta I_Archeo.S. -Edukativnom turom za turističke agencije i vodiče Pazin prezentira nove itinerare

U siječnju 2018. godine započeo je europski projekt I_Archeo.S. koji uključuje šest partnera, tri iz Italije i tri iz Hrvatske, među kojima je i Grad Pazin. Edukativnom turom/pilot akcijom prezentiraju se novoosmišljenitematski turistički itinerari u Pazinu koji su nazvani HeART of Gastronomy i HeART of Adventure. Na današnjoj završnoj konferenciji projekta I_Archeo.S. održanoj u Pazinu okupljenima su se obratili pročelnica Upravnog odjela za turizam Nada Prodan Mraković, predstavnica Turističke zajednice Istarske županije Cristina Vojić Krajcar, direktorica Turističke zajednice središnje Istre Sanja Kantaruti i voditeljica Projekta za Grad Pazin Ranka Šepić.

 

Gradonačelnik Grada Pazina pozdravio je sve nazočne sudionike konferencije koji su direktno ili indirektno sudjelovali u stvaranju pazinskih itinerara te se zahvalio i svim predstavnicima turističkih agencija i vodiča te medija. Upravo će oni odigrati glavnu ulogu u promociji i provedbi Projekta, odnosno novih pazinskih itinerara. „ Projekt I_Archeo.S. sufinanciran je sredstvima programa Interreg Italija-Hrvatska i svojevrstan je nastavak projekta Archeo.S koji je od 2011. do 2013. godine Grad Pazin provodio kao svoj prvi projekt financiran europskim sredstvima. Od tada do danas Grad Pazin proveo je i provodi čitav niz projekata sufinanciranih sredstvima europskim fondovima. Samo smo prošle godine u provedbi imali osam projekata iz različitih područja,“ istaknuo je Krulčić.

U ime Turističke zajednice Istarske županije obratila se Cristina Vojić Krajcar koja je naglasila koliko se povećao broj noćenja u unutrašnjoj Istri. Usporedila je 2003. godinu kada je ostvareno 150 000 noćenja s 2018. godinom kada je brojka dosegla 1,8 milijuna noćenja. Pozdravila je kreiranje novog pazinskog itinerara i naglasila njegovu važnost za daljnji razvoj turizma u unutrašnjosti Istre. Nada Prodan Mraković, pročelnica Upravnog odjela za turizam Istarske županije, istaknula je autentičnost kao vrlo važnu karakteristiku turističkog proizvoda Pazinštine. Kreiranje novog pazinskog itinerara predstavlja objedinjavanje trenutno najboljih, najvažnijih atraktivnih i autentičnih turističkih usluga i proizvoda koji se mogu uživati na ovom području. Ranka Šepić, voditeljica projekta za Grad Pazin ispričala jesve o aktivnostimaod početnih radionica kada su partneri dobili upute i smjernice kako osmisliti itinerare pa sve do radionica održanih u Pazinu s lokalnim dionicima. Osim toga prezentirala je izrađene promotivne materijale: mape, jumbo plakate, toteme, izloge u staroj gradskoj jezgri čija je svrha promocija, zajednička prezentacija i vidljivost itinerara na teritoriju.

O itinerarima govorila je Sanja Kantaruti, direktorica Turističke zajednice središnje Istre.

 

Gastronomskim itinerarom, HeART of Gastronomy, namjera je prezentirati posjetiteljima specifičnost gastronomske ponude Pazina, autentičnost i izvornost pojedinih namirnica poput pazinskog cukerančića, meda ili boškarina. Itinerar je orijentiran na doživljaj, iskustvo i interakciju sa domaćinima gdje se gosti mogu okušati u pripremi određenih namirnica ili obroka, branju plodova i slično.

Avanturistički itinerar, HeART of Adventure pak prezentira kulturnu i prirodnu baštinu kroz aktivan odmor – pješačkim stazama okolnom prirodom i krajolikom Pazinčice, biciklističkim stazama, avanturom unutar i iznad Pazinske jame uz Kaštel i drugim aktivnostima na otvorenom. Nakon konferencije započela je edukativna tura/pilot akcija za prijavljene sudinoke.

Nit vodilja kreiranja ovih itinerara bila je ideja stvaranja konkretne, održive, međusobno povezane i vidljive odnosno prepoznatljive turističke ponude, pri čemu će svaki posjetitelj prema vlastitim interesima i raspoloživom vremenu moći kreirati svoj idealan boravak u Pazinu.

 

 

 

 

 

 

 

KONTAKT ZA MEDIJE

Za dodatne informacije o projektu i materijale obratite se na:

GRAD PAZIN

Projekt I_Archeo.S.  – odnosi s javnošću

Petra Pilat Jakovčić

[email protected]

Copyright Grad Pazin. Sva prava pridržana. Ulaz za urednike