Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina
Pristupačnost

Završen 8. međunarodni festival slikovnice Ovca u kutiji

 

Iza nas je 8. međunarodni festival slikovnice Ovca u kutiji koji se u Pazinu i na Pazinštini održavao od 11. do 15. rujna 2023. godine. Tijekom pet festivalskih dana održano je ukupno 55 programa, od kojih 11 za odraslu publiku, 30 za djecu i mlade te 14 zajedničkih. Ukupno je festivalske programe posjetilo 1.099 djece i mladih, 424 odrasla, a  što čini ukupnu brojku od 1.523 posjetitelja. 

Posebno vrijedi istaknuti stručna predavanja održana tijekom festivala, a ticala su se knjige, čitanja slikovnica.

Knjižničarke Gabrijela Vine i Kristina Čunović iz karlovačke gradske knjižnice predstavile su Centar za poticanje rane pismenosti koji je otvoren na Odjelu za djecu i mladež i u kojem se održavaju predavanja, radionice, webinari za knjižničare, odgojitelje, roditelje… Ovo je prvi centar takve vrste u Hrvatskoj i otvoren s ciljem da Knjižnica postane kulturno i informacijsko središte koje povezuje sve važnije stručnjake i organizacije koje rade na dobrobit djece u zajednici.

Stručno predavanje naziva Mozak i čitanje, kojeg je održala Anita Peti-Stantić redovita profesorica južnoslavenskih jezika i poredbene lingvistike na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i voditeljica Katedre za slovenski jezik i književnost bilo je, pak,  namijenjeno svima koji rade s djecom i mladima te svim zainteresiranim građanima.

Održan je i Okrugli stol s temom Može li AI stvoriti umjetnički tekst i ilustraciju za slikovnicu. U raspravi su sudjelovali svi sudionici festivala te svi posjetitelji. Održan je u pazinskom Kaštelu, a namijenjen je bio knjižničarima, odgajateljima, učiteljima, profesorima, autorima, mladima, svima koje ova tema zanima. Ispred Ministarstva kulture i medija okruglom stolu prisustvovala je gospođa Maja Zrnčić. Svake godine propitkuju se teme vezane uz slikovnicu kao što je, primjerice, kvalitetni tekst i ilustracije, što je kvalitetna slikovnica, što je problemska slikovnica i slično. Ove godine nastojalo se odgovoriti na pitanje;  Može li AI (umjetna inteligencija) stvoriti umjetnički tekst i ilustraciju za slikovnicu? Odgovor odmah možemo reći – NE!

Rasprava se povela u smjeru mogu li učitelji profesori prepoznati nešto što je napisao učenik ili AI? Što je sa zaštitom privatnosti i osobnih podataka pri korištenju AI? Što je pak s originalnosti nastalog teksta i autorskog prava. Riječ je o iznimno širokoj i kompleksnoj temi, a uvod u nju dao je prof. Ivica Šuran. Predstavio je način funkcioniranja chat GPT-a te prikazo konkretne primjere kako je AI kreirao tekst i ilustraciju temeljem zadanih parametara, a na temelju već objavljene slikovnice. Rezultati su bili iznenađujući, ne nužno ni u pozitivnom, a niti u negativnom smislu. Ono što je istaknuto, je da je AI alat te da ga kao takvog treba promatrati i koristiti. Svakako su potrebne edukacije svih uključenih u odgojno obrazovni proces kako bi u svom radu mogli prepoznati benefite, ali i prijetnje korištenja AI. Ne treba se plašiti novina, jer je do sada bilo više „crnih scenarija i prijetnji“ umjetnosti, ali nisu se realizirale.

Održano je i predavanje naziva U svijetu bajki, koje je održala  Bajkopričalica Sandra pripovijedala. Predavanje je bilo o vještini i važnosti pripovijedanja, uz  pokazno pripovijedanje.

Uglavnom, pregršt događaja u pet dana, koje detaljnije možete pogledati  na Gradska knjižnica Pazin (gk-pazin.hr),  dok je 8. festival slikovnice Ovca u kutiji završio podjelom Slikovnica iz izloga.

Program i fotografije (fotograf Lea Jurčić) dostupni su na Facebook stranici Festivala Ovca;  https://www.facebook.com/search/top?q=ovca%20u%20kutiji%20-%20festival%20slikovnice

Gradska knjižnica Pazin zahvaljuje se svima koju su pratili i sudjelovali, a zahvala ide i na adrese svih ustanova i udruga koje su se uključile u organizaciju i provedbu festivala!