Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina
Pristupačnost

Završen 13. Istrakon

"Astrolab gladi" naziv je 11. Istrakonove zbirke priča koja je predstavljena u sklopu svečanog programa u velikoj koncertnoj dvorani pazinskog Spomen doma, uz zahvalu svima koji su omogućili odvijanje ovoga programa.

" Sve je počelo videoradovima nastalim na kreativnim radionicama Gradske knjižnice Pazin pod mentorstvom Marine Sironić. Djeca su zavirila u budućnost i poigrala se pritom riječima, crtežima, fotomodelima i fotografijama konstatirajući da će uspjeti preživjeti smak svijeta jer će zakasniti na njega.

Na Istrakonov natječaj za priče stigla su 64 rada, a prosudbena komisija, u kojoj su bili Tihana Linardon, Mirko Grdinić i Davor Šišović, izabrala je 19 priča 18 autora (dvije priče Vedrana Bokora) za zbirku "Astrolab gladi". Predstavljajući knjigu Šišović je rekao da je Pazin postao respektabilno žarište kreativnosti u raznim žanrovima znanstvene fantastike.

U zbirci su priče autora koji pišu na tri jezika i žive u četiri države. Dio autora predstavio se pazinskoj publici, a među njima su bili i Robi Selan te Mario Rosanda, djelatnici Glasa Istre. Posebnost ove zbirke je to što je objavljena i priča počasne gošće 13. Istrakona Carrie Vaughn "Mir našeg vremena". Grdiniću, predsjedniku udruge Albus iz Pazina koja organizira Istrakon u suradnji s ovdašnjim Pučkim učilištem, srpska je autorica kratkih SF priča Tamara Lujak poklonila sliku. 

Autori priča iz Astrolaba gladi

U glazbenom dijelu nastupio je Puhački orkestar iz Fužina s dirigentom Rudolfom Homenom s repertoarom filmske glazbe.

Vikend-druženje u Pazinu s temom apokalipsa-smak svijeta koje je započelo dolaskom rata, gladi, smrti i lažnog vođe završilo je u nedjelju novom serijom predavanja, science caffeom o drevnim civilizacijama te tradicionalnom tombolom.

O sinkronicitetu kao tajnom jeziku svemira je kazivao Ratko Martinković, dok se masovnim izumiranjima u Zemljinoj povijesti bavio Aleksandar Žiljak, fenomenom znanja prije znanja Ivan Šimatović, nuklearnim oružjem ili stvarnim dr. Strangelovom Davor Horvatić, a Oliver Franić troprotežnim svijetom kao svojstvom prirode ili opsjenom uma.

Apokalipse nije bilo pa mogu početi pripreme za 14. Istrakon. (Napisala i snimila Selvina BENIĆ) www.glasistre.hr Čekajući smak svijeta...

Copyright Grad Pazin. Sva prava pridržana. Ulaz za urednike