Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina
Pristupačnost

Započinju radovi sanacije zvonika crkve sv. Nikole u Pazinu

U srijedu, 03. studenog započet će radovi sanacije zvonika crkve sv. Nikole u Pazinu. Za potrebe organizacije gradilišta ogradit će se dio zemljišta oko zvonika te urediti privremena regulacija prometa.

U programu obnove i zaštite spomenika kulture u 2021. godini na Zvoniku će se izvesti radovi sanacije piramide i oktogona zvonika. Nakon pripreme lokacije i organizacije gradilišta izvršit će se pažljiva demontaža križa i kamenog masivnog monolita te plombiranje otvora dok se ne izvedu pripreme i spremi rekonstruirani križ za ponovnu montažu. Slijedi sanacija vijenca između piramide i oktogona, zatim sanacija piramide zvonika izvana, i iznutra radovi na oktogonu, sanacija  vijenca između oktogona i lođe, sve prema troškovniku izvedenom iz Glavnog projekta sanacije, izrađenog u sklopu projekta KulTourSpirit.

Ovogodišnji radovi su šesta faza etapne sanacije, a u prethodnih pet faza realizirani su slijedeći radovi; tijekom 2016. i 2017. godine izvedena je rekonstrukcija međukatnih konstrukcija te uređenje i hidroizolacija poda lođe i poda piramide zvonika, zatim postavljanje zaštitnih mrežica na otvore zvonika, a u prolazu – tunelu kroz prizemlje zvonika, nakon skidanja stare žbuke i čišćenja zida, dersovani su kameni zid i svod. U 2018. godini izvedeni su radovi građevinske sanacije kamenih nosivih dijelova  lođe, u sklopu kojih se nakon postavljanja skele izvodilo krunsko bušenje kamenog zida te dobava i ugradnja novih zatega. U 2019. godini izvedeni su radovi građevinske sanacije unutrašnjosti zvonika, a 2020. godine uređene su pristupne stepenice zvonika.

Radovi su ugovoreni s tvrtkom Kapitel d.o.o. iz Žminja, a stručni nadzor s tvrtkom Istrainženjering d.o.o. iz Poreča. Radovi će se izvoditi uz konzervatorski nadzor i prethodno odobrenje Konzervatorskog odjela u Puli.