Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina
Pristupačnost

Zajednički sastanak članova Savjeta mladih s gradonačelnikom i predsjednikom Gradskog vijeća

Jučer poslijepodne (15. srpnja 2020.) je održan sastanak članova Savjeta mladih s Renatom Krulčićem, gradonačelnikom Grada Pazina i Davorom Slokovićem, predsjednikom Gradskog vijeća na kojem su prezentirane brojne aktivnosti mladih i za mlade u specifičnim okolnostima uzrokovanih pandemijom virusa COVID 19. Savjet mladih Grada Pazina odazvao se u velikom broju – uz predsjednicu Nevu Ljuština, sastanku su prisustvovali ostali članova i zamjenici članova Savjeta mladih: zamjenica predsjednice Lucija  Jedrejčić, Mario Ivanković, Nikola Ardalić, Elena Stranić, Željka Nefat, Lucija Zidarić i Karla Pilat. Ispred gradske uprave, bio je prisutan i Anton Finderle, savjetnik za odgoj, obrazovanje i mlade.


U živoj i zanimljivoj raspravi Neva Ljuština je prezentirala Izvještaj o radu Savjeta mladih za 2019. godinu, istaknuvši kako je lanjska godina bila vrlo aktivna, dok je ova godina iz specifičnih razloga reducirana, no mladi su Pazinci bili vrlo aktivni. Iznijela je aktivnosti vezane uz projekt Pazin izvan zidova, kojeg provodi  Centar za mlade Alarm. Ideja projekta je stvoriti prostor za mlade u bivšoj vojarni Veli Jože koji će uvijek biti dostupan – kako za neformalna predavanja, radionice, koncerte, promocije i slično, tako i za neformalna druženja mladih. Osim toga, vanjski prostor dobiva nove klupe i stolice te renoviranu pozornicu, koji će se urediti putem ovog projekta i biti dostupan i drugim građanima Pazina. Akciji se je odazvalo više desetaka mladih iz više udruga. U skladu s time, putem Grada Pazina, prijavljen je i projekt JožeTon, koji će potaknuti oživljavanje prostora i sadržaja u bivšem vojnom kompleksu. Željka Nefat, koja je zajedno s Karlom Pilat, članica županijskog savjeta mladih, prezentirala je rad tog savjeta, s naglaskom na rada na stambenim politikama za mlade i aktivnim politikama zapošljavanja mladih. U diskusiji koja se je razvila po toj točki, gradonačelnik i predsjednik Gradskog vijeća pozvali su mlade na aktivan doprinos u rješavanju stambene politike. Krulčić je tom prilikom mladima prezentirao i inicijative koje je Grad Pazin poduzimao u području poticane stanogradnje, te iznio planove vezane za daljnje aktivnosti. Također, prezentirao je mladima aktivnosti gradske uprave vezanih za organizaciju manifestacija te prezentirao porezne reforme za mlade do 30 godina. Umanjenje porezne obveze za mlade do 25 godina su 100 posto, a za one od 26 do 30 godina za 50 posto do maksimalne godišnje porezne osnovice od 360.000 kuna obračunavat će se po godišnjoj prijavi poreza na dohodak. Davor Sloković iznio je ekonomski aspekt i širu problematiku stambene izgradnje na tržištu.
Anton Finderle je prezentirao projekt “Pazi(n) mladi!: jačanje dijaloga mladih i donositelja odluka na lokalnoj razini” za koji je Grad Pazin kao nositelj nedavno od Agencije za programe i mobilnost Europske unije dobio 10.875 eura. Partneri na projektu su udruga „Delta“ iz Rijeke, Volonterski centar Istra iz Pule, Društvo „Naša djeca“ Pazin i Centar za mlade „Alarm“ Pazin, a značajnu podršku je pružio i Savjet mladih Grada Pazina. Cilj projekta je stvaranje poticajnog okruženja za mlade na području Grada Pazina kroz unapređenje kompetencija osoba koje rade s mladima i zaposlenih unutar gradske uprave s ciljem donošenja i provođenja Lokalnog programa djelovanja za mlade 2021-2025. Specifični ciljevi projekta su: uključiti mlade u proces procjene potreba mladih u Gradu Pazinu; informirati 500 mladih o rezultatima istraživanja, dijalogu s mladima, YouthPassu te važnosti uključivanja u donošenje odluka; osnažiti 55 mladih za sudjelovanje u procesima odlučivanja; jačati kompetencije osoba koje rade s mladima na polju participacije mladih; uključiti mlade u dijalog s donositeljima odluka te izraditi publikaciju s opisom procesa osnaživanja mladih za uključivanje u dijalog s donositeljima odluka.

Aktivnosti koje se planiraju ovim projektom su dva studijska putovanja: za osobe koje rade s mladima – u Rijeku, kao grad primjer dobre prakse te za mlade, osobe koje rade s mladima i donositelje odluka – Karlovac, Samobor, Zabok, Pregradu i Lepoglavu. Planirane su edukacije za osobe koje rade s mladima, radionice u osnovnoj i srednjoj školi  te radionica s neformalnim skupinama mladih iznad 18 godina. Nakon tih radionica, predviđena je fokus grupa za 15 mladih te kao završna aktivnost sastanak s predstavnicima donositelja odluka te izrada promotivnih brošura i videa, i organizacija konferencije za novinare.  Prezentirao je i ostale aktualne natječaje Agencije za mobilnost i programe Europske unije, te iznio informaciju o potrebi izmjene Pravilnika o dodjeljivanju stipendija učenicima i studentima.