Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina
Pristupačnost

Pazin dobiva novo 3,6 milijuna kuna vrijedno pomoćno nogometno igralište


Danas, 15. srpnja 2020. godine, u polivalentnoj školsko-gradskoj dvorani u Pazinu potpisani su 3,43 milijuna kuna vrijedni ugovori za izgradnju i nadzor pomoćnog nogometnog igrališta investitora Pazin sport d.o.o.

Ugovor za izvođenje radova u vrijednosti 3,37 milijuna kuna sklopljen je s tvrtkom Goldfren i obuhvaća ukupne radove izgradnje pomoćnog nogometnog igrališta, a obavljanje 60,7 tisuća vrijednog stručnog nadzora ugovoreno je s tvrtkom Učka konzalting, koji uz obavljanje poslova stručnog nadzora nad građevinskim i elektrotehničkim radovima obuhvaća i uslugu koordiniranja zaštite na radu u fazi izvođenja radova.

U ukupnu vrijednost projekta uključene su ukupne geodetske usluge, opremanje igrališta  i nabava strojeva i mehanizacije za održavanje pomoćnog i glavnog nogometnog igrališta.

Rok izvođenja svih radova i obavljanja usluga je 160 dana od čega se 140 dana odnosi na izvođenje radova, a 20 dana na primopredaju radova i okončani obračun, što znači da bi do kraja godine Pazin trebao dobiti novo pomoćno nogometno igralište.

Inače, projekt pomoćnog nogometnog igrališta definiran je Strategijom razvoja sporta i rekreacije Grada Pazina za razdoblje 2017. do 2021. i kao takav od iznimne je važnosti za Grad Pazin i za sve sadašnje i buduće korisnike gradskih sportskih sadržaja pogotovo u dijelu poticanja participacije u sportu i rekreaciji odnosno omogućavanju „Sporta za sve“.

Izgradnja nove infrastrukture doprinijet će boljoj kvaliteti i raznovrsnosti nogometnih treninga i provođenja sportskih programa, tjelesne nastave, povećanju broja djece koja bi se bavila sportom s većom ponudom nastavnih i izvannastavnih aktivnosti te razvoju i unapređenju tjelesnog zdravlja kod djece, izjavio je gradonačelnik Krulčić.

U dijelu financiranja, na temelju suglasnosti Grada Pazina, tvrtka Pazin- sport d.o.o. kreditno se zadužila za 2,5 milijuna kuna, a Nogometni savez županije Istarske sufinancirao je izgradnju s 601.468,86 kuna. Dodatno, u siječnju 2020. godine projekt je prijavljen na natječaj Središnjeg državnog ureda za šport, Javni poziv za sufinanciranje izgradnje, građevinskog zahvata i opremanja športskih građevina u 2020. godini, koji je u srpnju ponovno  aktiviran nakon privremene obustave zbog epidemije koronavirusa, i čije rezultate očekujemo uskoro.

Pomoćno nogometno igralište bit će dimenzija 50,00 x 73,00 m, djeljivo na tri dijela, postavljeno sjever – jug na sjeveroistočnom dijelu zahvata. Završna obloga izvodit će se od umjetne trave punjene kvarcnim pijeskom i SBR granulama kako bi se omogućilo igranje nogometa u svim vremenskim uvjetima. Faze izgradnje podrazumijevaju skidanje humusnog sloja te izvedbu primarnog drenažnog sustava na iskopanoj posteljici s drenažnim PVC cijevima na postavljeni geotekstil. Nakon izvedene drenaže postavljat će se geotekstil na uređenu posteljicu, zatim izvedba tamponskih slojeva kamenim materijalom u projektu definirane granulacije, ponovno postavljanje geotekstila na koji se ugrađuje drobljeni materijal. Na uređeni sloj postavit će se amortizirajući nosivi sloj te umjetna trava koja zadovoljava standarde i kriterije FIFA-e. Dodatno, radi konfiguracije terena i pozicioniranja pomoćnog nogometnog igrališta na umjetnoj travi, na sjeveroistočnom dijelu predmetnog zahvata izgradit će se i potporni zid od armiranog tla i gabiona.

Uz gradonačelnika, konferenciji za novinare prisustvovali su direktor tvrtke Goldfren Elvis Aničić, direktor tvrtke Učka konzalting Tomislav Hek, tajnik Nogometnog saveza Istarske županije – Branko Ivetić i predstavnik Nogometnog kluba Pazinka – Pazin – Boris Fornažar.