Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina
Pristupačnost

Uz timsku utrku Fameja u vojarni otvoreni prostori Društva “Naša djeca”

Društvo Naša djeca iz Pazina svečano je u subotu otvorilo svoje novouredene prostorije u bivšoj vojarni, okupivši veći broj svojih volontera, suradnika, polaznika radionica i prijatelja.

Ova udruga sada raspolaže sa stotinjak četvornih metara radnog, izložbenog, skladišnog i uredskog prostora, a osim vlastitih prostora u njihovoj je “režiji” uredena
i velika društvena prostorija koju će za svoje potrebe i programe koristiti više udruga smještenih u istoj zgradi. Uzvanike na svečanom otvorenju pozdravila je predsjednica Društva Gea Vlaketić, posebno se zahvalivši sponzorima koji su donirali materijal za adaptaciju prostora u ukupnoj vrijednosti od pedesetak tisuća kuna, a još su dvadesetak tisuća članovi skupili svojim prilozima i akcijama provodenim kroz godinu, primjerice prodajom rukotvorina na sajmovima, lutrijom i slično.

Pazinska dogradonačelnica Ines Kovačić Drndić i gradski pročelnik za društvene djelatnosti Boris Demark poželjeli su ovoj vrlo aktivnoj udruzi plodan rad u novim i ljepšim radnim uvjetima, a zatim je Ema Gortan, učenica četvrtog razreda pazinske osnovne škole i redovita polaznica radionica Društva Naša djeca, rezanjem vrpce
otvorila nove prostorije. Za uzvanike je prireden i domjenak od zdravih namirnica, a svečanost je obogaćena i predstavom “Negdje gdje žive sve priče svijeta” autorice
Marine Sironić, koja je pripremljena u suradnji Društva Naša djeca i pazinske Gradske knjižnice.

Uz uobičajene i uhodane aktivnosti Društva koje se sada sele u ovaj novi prostor, i radionice za djecu svih uzrasta koje predvode Gea Vlaketić, Tamara Damijanić, Paola Jurman, Ivana Pilat i Marina Sironić, ovog tjedna kreće i novi program nazvan “Kod Pepea”, a riječ je o specifičnom savjetovalištu za djecu kojoj će se kroz igru pružati stručna pomoć u učenju, pisanju zadaća i svladavanju ostalih teškoća, a to će savjetovalište voditi psihologinja Šarlota Šajina.  (D. ŠIŠOVIĆ, Glas Istre, 23.05.2011.) U povodu Međunarodnog dana obitelji, u Pazinu je održana peta timska utrka “Fameja” u kojoj se natječu dvočlane ekipe roditelja i djece, braće i sestara ili naprosto prijatelja.

Geslo utrke je “Peljimo bičiklete i tečimo svi – i mali i veli”, a njena je zanimljivost u tome što dvočlana ekipa ima samo jedan bicikl, pa dok jedan član vozi, drugi uz njega trči, zajedno moraju startati i zajedno proći kroz cilj, a tijekom utrke se u vožnji mogu i smjenjivati. Ove godine je staza u bivšoj pazinskoj vojarni imala i jedan zahtjevni dodatak, odnosno dijelom je vodila niz strme stepenice, pa su natjecatelji na tom dijelu staze bicikl morali nositi ili gurati kraj sebe.

Ekipe s mladim natjecateljima vozile su i trčale jedan krug, a one sa starijima dva kruga, pa je u utrci “Fameja” nastupilo šezdesetak natjecatelja, ne samo iz Pazina već i iz Poreča, Pule, Buzeta i Malinske. No, povrh biciklista- trkača, toga dana su se u vojarni u revijalnoj štafetnoj utrci natjecali i polaznici odgojne skupine Zujalice iz pazinskog dječjeg vrtića, zajedno s roditeljima, članovima obitelji i prijateljima, ukupno njih osamdesetak, pa je subota u pazinskoj bivšoj vojarni bio pravi živahni obiteljsko- rekreativni dan.

Pobjednici pete “Fameje” su tako, u mladoj obiteljskoj konkurenciji Zita i Ivica Brajković kao najuspješniji mješoviti par; Goran i Vilijam Šepić bili su najuspješniji muški, a Ida i Anja Brajković najuspješniji ženski par. U prijateljskoj školskoj kategoriji prvo su mjesto osvojile Marta Jedrejčić i Magdalena Anđelini u ženskoj; te Jan Finderle i Ivan Heyoan Rabar u muškoj konkurenciji. U nešto starijoj konkurenciji pobijedili su Zita i Irenko Jurić (najbolji mješoviti tim), te David i Tonči Ferenčić (najbolji muški tim); a u starijoj prijateljskoj školskoj konkurenciji najbolji su bili Ana Ritoša i Maja Opašić među ženskim, te Bruno Šujević i Vanja Rilak medu muškim ekipama.

Petu pazinsku utrku “Fameja” organizirali su zajedno Zajednica sportskih udruga grada Pazina, Sportsko društvo Trickeri, Sportsko-rekreacijsko društvo Vita i Društvo Naša djeca. (D. ŠIŠOVIĆ; Glas Istre, 23. svibnja 2011.)