Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina
Pristupačnost

Pazin ratuje s alkoholizmom mladih

Po rezultatima ankete nedavno provedene među učenicima pazinske Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile, od 700 anonimno anketiranih đaka njih 15 posto izjavilo je da redovito pije, a čak 42 posto ih pije povremeno, uglavnom tijekom izlazaka vikendom.

To zajedno upućuje na zabrinjavajuće visok postotak mladih s afirmativnim stavom prema alkoholu.

Rezultati ankete bili su povod da Vijeće roditelja zatraži od škole da “nešto ozbiljnije poduzme”. Stoga je početkom mjeseca održan sastanak između roditelja, predstavnika škole, gradskih vlasti, policije i zdravstva, a zaključke s tog sastanka na jučerašnjoj su konferenciji za novinare iznijeli gradonačelnik Renato Krulčić, pročelnik gradskog odjela za društvene djelatnosti Boris Demark te voditeljica školskog preventivnog programa Jasna Sloković.

Odlučeno je da se formira uži radni tim koji će se detaljnije pozabaviti problemom alkoholizma mladih, a članovi tog tima su Agneza Majić iz gradskog Centra za socijalnu skrb, Jasna Sloković iz Gimnazije, Boris Demark te Armando Derossi iz pazinske policijske postaje.

Jedan od prvih poteza bit će im sastanak s predstavnicima Državnog inspektorata, radi dogovora o pojačanom nadzoru zakonskih odredbi o zabrani prodaje i točenja alkohola maloljetnicima. Pripremit će i letak s informacijama kojima se roditelje i druge građane želi uputiti što da čine i kome da se obrate u kriznim situacijama izazvanima maloljetničkom konzumacijom alkohola, uključujući i naputak kome i kako da prijave prekršitelje zakonskih odredbi o zabrani točenja alkoholnih pića.

Demark je istaknuo da je “rano pijenje mladih” problem koji je često povezan i s nasiljem, vandalizmom, prometnim nesrećama, maloljetničkim trudnoćama i drugim neželjenim pojavama, i zajednica ne bi trebala čekati neku nesreću s kobnim ishodom da se tek onda zapita je li se nešto moglo učiniti.

Sloković je ukazala da po rezultatima ankete, koja se provodi svake četiri godine, zanimanje srednjoškolaca za pušenje sve više opada, situacija s drogom je “pod kontrolom”, ali je konzumacija alkohola u stalnom porastu. Sve popularnije postaje opijanje vikendom, a sve je više i djevojaka koje se opijaju. (D. ŠIŠOVIĆ, Glasistre.hr, 21.05.2011.)