Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina
Pristupačnost

Uređenje parkirališta i uvođenje naplate parkiranja na parkiralištu iza Spomen doma

naplataPazin, 22.prosinca 2014. – održana konferencija za medije na temu Uređenje parkirališta i uvođenje naplate parkiranja na parkiralištu iza Spomen doma.

Na konferenciji su sudjelovali Dragan Šipraka, predsjednik uprave komunalnog poduzeća Usluga i Darko Tumpić, ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta Pazin.

S ciljem uređenja parkirališta i dijela zelene površine, početkom 2015. godine uvodi se naplata parkiranja na parkiralištu iza Spomen doma. Naime, nakon opetovanih primjedbi građana te pitanja gradskih vijećnika o problemu “divljeg” parkiranja na zelenoj površini iza Spomen doma na kojoj je gotovo svakodnevno bilo parkirano na desetke automobila, koji su devastirali tu površinu,  Pučko otvoreno učilište krenulo je u rješavanje navedenog problema. Isto tako s ciljem privođenja svrsi parkirališta, krenulo je u realizaciju projekta naplate parkinga.

Kad govorimo o uređenju, osim postojećeg parkirališta, na zemljištu u vlasništvu Učilišta, uredit će se i parkiralište za autobuse, na kojem će biti izrađena tri parkirna mjesta, a čime će se onemogućiti parkiranje automobila na zelenoj površini. U izradu parkirališta za autobuse krenut će se, s ciljem da primjerice turistički autobusi parkiraju na mjestu s kojeg bi turisti prošli pješice što veći dio grada, a ne tek dio od zvonika do Kaštela i natrag. Također, važno je napomenuti kako trenutno u gradu Pazinu ne postoje označena parkirna mjesta za autobuse.

Namjera je da se nakon prve faze, odnosno uređenja parkirnih mjesta za autobuse, krene i u drugu fazu, koja podrazumijeva izradu parkirališta s još oko 50 novih parkirnih mjesta za automobile čime bi se riješio problem nedostatka slobodnih parkirnih mjesta.

Cijene parkiranja na parkingu iza Spomen doma iste su kao i u ostatku grada, uz napomenu kako će naplata radnim danom biti kraća odnosno do 18 sati, kako ne bismo smanjili kvalitetu usluge posjetiteljima sadržaja koje pruža Pučko otvoreno učilište.

Potrebno je napomenuti kako u gradu postoji oko 300 parkirnih mjesta koja nisu pod naplatom, a nalaze se iza Autobusnog kolodvora (oko 90), zona bivšeg Autotransa (oko 130),  kod nove dvorane (oko 40), te kraj groblja. Sva navedena parkirališta nisu značajnije udaljena od centra grada.

CIJENA PARKIRANJA
(Preuzeto s:
http://www.usluga-pazin.hr/ostale-komunalne-usluge/nadzor-parkiranja/)

Naplata parkiranja vrši se dnevnom parkirališnom kartom, satnom parkirališnom kartom ili kupnjom povlaštene godišnje parkirališne karte.

Za plaćanje korištenja javnih parkirališta koristi se dnevna parkirališna karta u iznosu od 80,00 kuna.

Cijena parkiranja iznosi 4,00 kune/sat za plaćanje kovanicama na parkirališnom automatu ili korištenjem m-parking usluge plaćanja parkiranja SMS porukom na broj 708535 .

Cijena ostaje nepromijenjena kroz čitavu godinu.

Naplaćuje se svaki započeti sat parkiranja uz vremensku toleranciju od 5 minuta.

POVLAŠTENE KARTE I GODIŠNJA REZERVACIJA

Cijena povlaštene godišnje parkirališne karte za stanare na  Trgu Slobode, u ulicama Narodnog doma, 25.rujna, Muntriljska, 15. siječnja i Prolaz Jože Šurana, te umirovljenike s područja grada Pazina iznosi 250,00 kuna.

Cijena povlaštene godišnje parkirališne karte za fizičke osobe s prebivalištem na području Grada Pazina iznosi 400,00 kuna.

Cijena povlaštene godišnje parkirališne karte za fizičke pravne osobe (u skladu s Odlukom) iznosi 1.000,00 kuna.

Naknada za godišnju rezervaciju mjesta iznosi 3.000,00 kuna.

U cijenu naplate parkiranja uključen je PDV.