Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina
Pristupačnost

Učitelju Darku Sumanu dodijeljena Nagrada Ivan Filipović za 2018. godinu

U Hrvatskome saboru, u srijedu 3. srpnja svečano su dodijeljene Nagrade Ivan Filipović za 2018. za značajna ostvarenja u odgojno-obrazovnoj djelatnosti.

Godišnjom Nagradom u području osnovnog školstva za 2018. godinu nagrađen je Darko Suman, učitelj fizike u Osnovnoj školi „Vladimir Nazor“ u Pazinu.

Nagrade je, u ime Odbora za dodjelu „Nagrade Ivan Filipović“ uručila predsjednica Odbora Vesna Bedeković, a u ime Ministarstva znanosti i obrazovanja Ivana Franić, pomoćnica ministrice.

Nagrada Ivan Filipović nosi ime po učitelju koji je rođen 1823. u Velikoj Kopanici, a umro 1895. u Zagrebu. Filipović je bio školski nadzornik, plodan pisac, urednik časopisa, osnivač Hrvatskoga pedagoško-književnog zbora i Saveza hrvatskih učiteljskih društava. Zbog svoga istaknutoga učiteljskog rada, zauzimanja za učiteljevu samostalnost i slobodu te slobodu narodne škole njegove su ga kolege nazvali ocem učitelja.

Nagrada se dodjeljuje od 1964. godine, prvo u okrilju Hrvatskoga pedagoško-književnog zbora, a zatim od 1967. postaje nagrada Sabora Republike Hrvatske.

Hrvatsko školstvo i društvo i na taj način pokazuju sustavnu brigu o onima koji su svojom stručnošću, zalaganjem i uzornim radom pridonijeli unapređivanju odgojno-obrazovnog procesa i ugledu učiteljskoga poziva.