Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina
Pristupačnost

Učenici GSŠJD -Bruno Brščić i Noel Galant vratili se iz Gruzije s osvojenim 9. mjestom na Međunarodnom turniru mladih fizičara

Međunarodni turnir mladih fizičara je međunarodno ekipno natjecanje učenika srednjih škola u znanju fizike, tijekom kojeg učenici pokazuju sposobnost, kako rješavanja složenih fizikalnih problema, tako i prezentacije rješenja kroz znanstveno utemeljenu raspravu. Ovogodišnje natjecanje održavalo se u gradu Kutaisi u Gruziji a čak dvoje učenika iz Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile dobilo je priliku natjecati se između 30-tak prijavljenih ekipa. Nakon postignutih odličnih rezultata na državnoj razini ( 7. mjesto) , učenici Bruno Brščić i Noel Galant plasirali su se na Međunarodni turnir mladih fizičara u Gruziji koji se održavao od 7. do 14. srpnja 2021. S još trojicom kolega iz drugih hrvatskih škola osvojili su 9. mjesto. Tim povodom, gradonačelnica Grada Pazina, Suzana Jašić s suradnicima, primila je nagrađene učenike, mentricu prof. Nadu Ćakić i ravnateljicu Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile, Suzanu Poropat Božac.

Bruno Brščić, učenik je trećeg razreda općeg usmjerenja, a na ovo se natjecanje plasirao putem državnog turnira mladih fizičara na kojem se predstavio s radom o kružećim cilindričnim magnetima. Prezentirao se s kolegom Noelom Galantom, učenikom 3. razreda smjera tehničara za elektroniku te su dečki zauzeli 7. mjesto. Kako su istaknuli, ništa od toga ne bi bilo moguće bez mentorstva  profesorice fizike, Nade Ćakić.

Kako su nam prenijeli, Međunarodni turnir mladih fizičara je međunarodno ekipno natjecanje za učenike srednjih škola iz fizike. Svaki tim sastoji se od najviše pet učenika i mora riješiti 17 unaprijed zadanih problema koje međunarodni odbor definira početkom svake akademske godine. Radi se o istim problemima koje naši učenici rješavaju prilikom državne selekcije. Zadani problemi pokrivaju sve grane fizike, a za njihovo rješavanje učenici često moraju uposliti i svoje inženjerske vještine. Naime, svi oni sami sastavljaju eksperimentalne postave, izvode mjerenja i trude se što više automatizirati svoje pokuse kako bi izbjegli vanjske utjecaje i dobili preciznije rezultate.

Posebno zanimljivo im je kako se na Međunarodnom turniru učenici natječu kroz znanstvene borbe. Struktura znanstvenih borbi, značajno je kompleksnija od one koja se koristi u finalu Hrvatskog turnira mladih fizičara. Svaka borba traje približno 40 minuta i u njoj sudjeluju tri tima. Jedan tim izlaže svoje rješenje, drugi tim oponira izloženom rješenju i raspravlja o njemu s izlagačem, a treći tim daje kritički i nepristran osvrt na znanstvenu borbu i sažima donesene zaključke.

Dosad su održana 34 Međunarodna turnira mladih fizičara, dok je 33. je bio otkazan zbog pandemije. Hrvatska je na Međunarodnom turniru sudjelovala četrnaest puta.

Čestitke nagrađenim učenicima te puno sreće u daljnjem školovanju.

Copyright Grad Pazin. Sva prava pridržana. Ulaz za urednike