Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina
Pristupačnost

U subotu na pazinskoj tržnici održana Istarska izložba gljiva

Sunčano, ugodno jesenje jutro, izložba gljiva, ukusan gljivarski kotlić, živa glazba u pozadini  i edukativna predavanja privukli su mnoštvo zainteresiranih posjetitelja protekle subote na pazinsku tržnicu koja je tako bila u punom smislu riječi srce grada i najbolje mjesto za uživati u svim osjetilima.

Pored primamljivih aroma dozrijelih jesenjih plodova kojima je tržnica u ovo doba godine bogata, bogatstvo mirisa posjetiteljima je ispunio gljivarski kotlić dok se pripremao, a potom je sadržaj istog zadovoljio okusne pupoljke onima koji su ga degustirali. Podijeljeno je više od 250 porcija, što sugerira da je bio odličan!

Kako bi Istarska izložba gljiva bila sa stilom, za glazbeni dio pobrinuo se pazinski glazbenik Darko Gržetić, poznat i kao glazbenik Gljiva koji je svojim glazbenim izvedbama lijepo upotpunio događaj.

Pokazala se tako, nakon lanjske premijere sada po drugi put priređena manifestacija na pazinskoj tržnici, pravim mjestom za istražiti vrste i saznati puno toga korisnog o gljivama. Posjetitelji su se tako mogli upoznati s kojim sve vrstama gljiva obiluje naše područje, koje su i kako izgledaju otrovne, a kako one jestive gljive. Izložba je bila ujedno i prilika za dobiti pokoji kulinarski savjet za pripremu gljiva koje se stoljećima smatraju pravim prirodnim antibiotikom, dok ih nekonvencionalna medicina označava kao dragocjenu namirnicu koju treba uzimati tijekom promjene godišnjeg doba za zaštitu od jesenskih bolesti.

Na ovogodišnjoj izložbi prikazano je, pak, 120 vrsti gljiva, koje svojim izgledom slave bogatstvo prirode; vrganji, lisičarke, sunčanice…Naravno, među izloženim gljivama bilo je i onih koje se nikako ne smiju jesti, u prvom redu zelena pupavka, otrovna zavodnica, crvena muhara.

Među izloženima se moglo vidjeti i podzemno bijelo zlato; Istarski bijeli tartuf, u čiju je zaštitu geografskog podrijetla nedavno krenula Udruga tartufara Istra,  uz potporu Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske i Istarske županije. Zaštita geografskog podrijetla Istarskog bijelog tartufa nije samo pitanje gospodarstva, već i pitanje očuvanja identiteta, tradicije i prirodne ravnoteže. Stoga, podrška inicijativi.

Podrška ide i na račun predavača koji su u svoje teme uložili puno truda i vremena, a i znanja. Jedno je održao dr.sc. Željko Zgrablić na temu “Podzemne gljive šumskih staništa Hrvatske”, dok je Anton Brenko održao predavanje o “Osnivanju i gospodarenju plantažama tartufa”.

Izložbu, koju je otvorila gradonačelnica Suzana Jašić, organizirao je tradicionalno Istarski mikološko-gljivarski savez, a održana je pod pokroviteljstvom Istarske županije i Grada Pazina.  Istarski mikološko-gljivarski savez čine gljivarska društva „Sunčanica“ Medulin, „Žurdana“ Kaštelir, „Boletus“ Buje, „Martinčica“ Labin i Udruga tartufara „Istra“ Motovun.

Pregled privatnosti

Koristimo kolačiće kako bi vam pružili najbolje moguće iskustvo korištenja web stranica. Kolačići su male tekstualne datoteke koje se pohranjuju u korisnikovu pregledniku. Većina kolačića sadrži jedinstveni identifikator koji se naziva ID kolačića: niz znakova koje web-lokacije i poslužitelji povezuju s preglednikom u kojem je pohranjen kolačić. To web-lokacijama i poslužiteljima omogućuje da razlikuju preglednik od drugih preglednika koji pohranjuju različite kolačiće te da pomoću jedinstvenog ID-a kolačića prepoznaju pojedinačne preglednike.

Ako imate korisnički račun na www.pazin.hr, prilikom prijave postavit ćemo privremeni kolačić kako bi znali da li vaš internet preglednik prihvaća kolačiće. Taj kolačić ne sadrži osobne podatke i nestaje čim zatvorite preglednik.

Kada se prijavite s korisničkim računom postavit ćemo nekoliko kolačića kako bi u njima sačuvali informaciju o vašoj prijavi i vaše postavke prikaza. Ovi kolačići traju dva dana, a postavke prikaza traju jednu godinu. Ako izaberete „Zapamti me“, kolačić s informacijom o vašoj prijavi trajat će dva tjedna. Prilikom odjave kolačić s informacijom o vašoj prijavi se briše.

Više o pravilima privatnosti