Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina
Pristupačnost

U Spomen domu održana edukacija o prevenciji prijevara starijih osoba

U sklopu preventivnog projekta ”Policija poručuje: Zaštitimo naše noniće”, danas, 26. rujna 2022.,  u dvorani Istra pazinskog Spomen doma u organizaciji Policije uprave istarske i Grada Pazina održano je predavanje edukacijskog karaktera o prijevarama kojima su izložene osobe starije životne dobi.

Predavanje je održala voditeljica Odjela  prevencije u Policijskoj upravi istarskoj Alica Rosić-Jakupović i službenica Odjela Dolores Žufić Radolović, koje su upravo ciljnoj skupini dale korisne informacije i pojasnile najčešće oblike prijevara s kojima su suočene starije osobe.

Rečeno je kako je tijekom protekle godine na području Policijske uprave istarske na štetu osoba starijih od 65 godina evidentirano 48 kaznenih djela i 12 kaznenih djela računalne prijevare, od čega dvije prevare na području Pazina. Istaknuto je i kako je brojka tih kaznenih dijela sigurno još i veća, no starije se osobe iz raznih razloga ne odlučuju na prijavu.

Naglašeno je kako su najčešći oblici prijevare lažno predstavljanje i prijevare putem telefonskog poziva te putem društvenih mreža. Navedeni su slučajevi lažnog predstavljanja; lažni policajci, akviziteri, prodavatelji medicinskih pomagala ili raznih kućanskih artikala za koje prevarene osobe plate puno veću cijenu od one realne. Posebno su se policijske službenice osvrnule na posudbe novca osobama koje su upoznate putem društvenih mreža te na oblike prijevara koje se odnose na pozive iz institucija (banke, zavod za mirovinsko osiguranje…), pozive iz inozemstva (rodbina u bolnici), pozivi operatera telekomunikacijskih usluga (usmeno sklapanje ugovora), pozivi odvjetničkih ureda i slično.

„Nov prioritet rada MUP-a, što se tiče prevencije prijevara starijih osoba, sada je da se upozori na moguće lažno predstavljanje kod promjena kuna u eure koje slijedi, gdje je važno uputiti starije osobe da takve transakcije mogu raditi samo ovlaštene novčane institucije, a ne netko na kućnom pragu“, rekla je Alica Rosić-Jakupović, dodavši kako počinitelje ovakvih kaznenih djela karakterizira drskost, snalažljivost, autoritativni nastup, pričljivost, pokazivanje empatije, upornost u nagovaranju i uvredljivost prema svakoj pokazanoj sumnji u njihovo postupanje/priču.

S ciljem prevencije prevara starijih osoba savjet je da se poštuje  pet zlatnih pravila za zlatnu dob:

  • Ne puštajte u dom nepoznate osobe
  • Ne nasjedajte na ljubaznost nepoznate osobe pred vratima
  • Ništa ne potpisujte prije nego se posavjetujete sa osobom od  povjerenja
  • Ne dijelite osobne podatke putem društvenih mreža ili putem telefona
  • Ne pristajte na nove ponude putem telefona pružatelja usluga prije nego se  posavjetujete sa osobom od  povjerenja

Ukoliko osoba posumnja kako je riječ o prijevari, savjet PU istarske je da se nazove na telefonski broj 192, dok se savjeti u Gradu Pazinu mogu dobiti u Gradskom društvu CK Pazin ( 052 624 – 079; 623-405), USUH Pazin (052/617-008) i Udruzi umirovljenika Pazinštine (052/622-715).

 

Preventivni letak: Letak