Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina
Pristupačnost

U Pazinu okruglim stolom obilježen Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

dsc_0538

Dana 23. rujna 2016. godine,  u Spomen domu u Pazinu u dvorani Istra obilježen je Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, održavanjem okruglog stola s temom: „Pomoć ženama žrtvama nasilja“ u organizaciji Povjerenstva za ravnopravnost spolova Grada Pazina.

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, u Hrvatskoj se 22. rujna svake godine obilježava u spomen na tri žene ubijene na zagrebačkom općinskom sudu 1999. godine.

Osnovni cilj Nacionalnog dana jest senzibiliziranje društva na problematiku nasilja nad ženama te slanje jasne poruke da se nasilje ni u kakvom obliku ne tolerira. Od inauguracije Nacionalnog dana donesen je zakonodavni okvir koji potiče društvo i institucije na intenzivno bavljenje ovim problemom te na njihovu međusobnu suradnju i aktivnost. Osim toga nužno je osigurati dostupnost informacija o mogućnostima zaštite, pomoći i podrške osobama koje doživljavaju takav oblik nasilja, čemu pridonose aktivnosti poput današnjeg okruglog stola.
U Hrvatskoj se nasilje nad ženama, posebice fizičko, najčešće događa u obiteljskoj zajednici, koja bi trebala biti najsigurnije okruženje. Većina žrtava obiteljskog nasilja osobe su ženskog spola, a počinitelj obiteljskog nasilja najčešće je bračni ili izvanbračni suprug ili bivši suprug, a iza njih slijede otac žrtve ili njezin sin.

Na okruglom stolu svoja su znanja i iskustva u suočavanju s nasiljem u obitelji kao aktivni sudionici iznijeli predstavnici institucija i civilnog sektora:

  • Mirjana Galant, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Grada Pazina,
  • Anica Idžaković, Policijska uprava istarska – Odjel maloljetničke delikvencije, voditeljica;
  • Jadranka Černjul, Sigurna kuća Istra, predsjednica,
  • Ines Puhar, Centar za socijalnu skrb Pazin, Podružnica Obiteljski centar, predstojnica
  • Milena Poturiček, Centar za socijalnu skrb Pazin, Podružnica Obiteljski centar, djelatnica;
  • Andrea Jelenić Pitoski i Imanuel Basa, Općinsko državno odvjetništvo u Puli-Pola, Stalna služba u Pazinu, zamjenici općinskog državnog odvjetnika
  • Alica Rosić-Jakupović, Policijska uprava istarska – Odjel prevencije, voditeljica;
  • Vesna Lončar Brnadić, Policijska uprava istarska – Odjel prevencije, policijska službenica;
  • Lukrecija Slivar, Policijska postaja Pazin, Krim policija, policijski službenik za krim evidencije.

Na okruglom stolu prisustvovali su i učenici Osnovne škole Vladimira Nazora Pazin, Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile Pazin i Pazinskog kolegija – Klasične gimnazije Pazin s voditeljima koji su se uključili u raspravu postavljajući pitanja.

Sve prisutne ispred  Povjerenstva za ravnopravnost spolova Grada Pazina pozdravila je predsjednica Mirjana Galant, dok je izlaganja i raspravu moderirala Branka Žužić, novinarka i glasnogovornica Sigurne kuće Istra.

 

 

Copyright Grad Pazin. Sva prava pridržana.