Grad Pazin

Službene stranice Grada Pazina

U novu pedagošku i školsku godinu kreće više od 2.700 djece i mladih

Kako bi prezentirali nove aktivnosti i ključne projekte odgojno-obrazovnih ustanova pred sam početak pedagoške/ školske 2019./2020. godine Gradonačelnik Grada Pazina Renato Krulčić sa suradnicima susreo se danas (6. rujna) s ravnateljima i ravnateljicama Dječjeg vrtića „Olga Ban“ Pazin, Osnovne škole Vladimira Nazora Pazin, Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile te Pazinskim kolegijem klasične gimnazije.
Krulčić je u uvodu istaknuo kako je Pazin grad u kojem odgoj i obrazovanje zauzima istaknuto mjesto te kako je bitna suradnja na lokalnoj razini  i razmjena informacija, od vrtića do srednje škole. Istaknuo je kako se Pazin u obuhvatu djece predškolskim odgojem približio tzv. Barcelonskim ciljevima i obuhvatu djece 33% u jasličnim skupinama te 95% u vrtićnim. Grad Pazin je trenutno na 29% obuhvata djece do 3 godine te na visokih 91% obuhvata djece od 4 godine do polaska u školu. Osvrnuo se je i na trenutne pokazatelje koji pokazuju povećanje broja djece, pogotovo u pazinskoj Matičnoj školi.

Uz podršku i su/financiranje odgojno obrazovnih ustanova kojima je Grad Pazin osnivač, podrška obitelji/roditeljstvu jedna je od ključnih demografskih mjera. U idućoj školskoj godini nastavlja se s provedbom mjera prema gradskoj Odluci o socijalnoj skrbi, te s mjerama posebno usmjerenim na obitelji s troje i više djece prema kojoj se sufinanciraju sa 75% smještaj djeteta u vrtiću i školski obrok.
Objavio je i donošenje Odluke o sufinanciranju djece s područja Grada Pazina u dječje vrtiće drugih osnivača i obrte za dadilje koja je donijeta 26. kolovoza ove godine kojom će se sufinancirati smještaj djeteta u vrtiće drugih osnivača i obrte za dadilje s iznosom od 1.394,28 kuna po djetetu.

Najavio je nastavak provedbe projekta INkluzivne škole 5+; preko kojeg će biti zaposleno 57 pomoćnika u nastavi u 11 odgojno-obrazovnih ustanova na području Grada Labina, Pazina, Poreča, Rovinja i Umaga za 61 učenika s teškoćama u razvoju. U OŠ Vladimira Nazora Pazin osigurano je zapošljavanje 7 pomoćnika u nastavi za 7 učenika s teškoćama u razvoju.

U tijeku je natječaj za stipendiranje za učenike i studente na koji se mogu javiti učenici do 30. rujna , a studenti do 31. listopada, a iznos stipendija za učenike je 550,00 kn, a za studente 700 kn mjesečno.

Ravnateljica Dječjeg vrtića Olga Ban Pazin Vesna Rusijan istaknula je kako je ove godine u Dječji vrtić „Olga Ban“ Pazin upisano ukupno 516 djece. Naglasila je kako je u tijeku najveće kapitalno ulaganje u predškolski odgoj vrijedno 6,7 milijuna kuna za dogradnju zgrade „gornjeg“ vrtića sufinanciranom putem Fonda za ruralni razvoj u iznosu od 5,2 milijuna kuna. Projektom će se dobiti 770 metara kvadratnih novog prostora te će se zgrada dječjeg vrtića uskladiti s Državnim pedagoškim standardom. Četiri odgojne skupine preseljene su u Društveni centar „Veli Jože“.Od projekata naglasila je Festival zavičajnosti koji će se u Pazinu održati 29. svibnja 2020. godine i dva projekta razmjene odgajatelja i stručnih suradnika u sklopu programa Erasmus plus.

Ravnateljica Osnovne škole Vladimira Nazora Pazin Zdenka Turkalj Čohilj istaknula je kako je u ovoj školskoj godini  upisano ukupno 1.270 učenika, broj učenika raste zahvaljujući migracijama iz Sjeverne Makedonije, Bosne i Hercegovine i Srbije. Od toga s područja Grada Pazina upisano je 734 učenika, što je za 24 učenika više nego li prošle godine. Posebno se osvrnula na provođenje cjelovite kurikularne reforme koja kreće u prvim i petim razredima te u sedmim razredima iz biologije i kemije. Veći dio udžbenika, koje od ove školske godine financira Ministarstvo znanosti i obrazovanja, podijelit će se učenicima s početkom školske godine. OŠ sudjeluje u brojnim projektima poput školske sheme odnosno dodjele besplatnih obroka voća, povrća i mlijeka za školsku djecu, osiguravanje prehrane preko Zaklade „Hrvatska za djecu“, eko škole, e- twinning, zavičajne nastave i dr. Osnovnoj školi Vladimira Nazora u kolovozu je odobren projekt Erasmus + zajedno s organizacijama iz Rumunjske, Bugarske, Španjolske i Italije. Nastavlja se s provedbom građanskog odgoja i obrazovanja, te se nakon lanjskog uvođenja u pete razrede, ove godine uvodi u šeste razrede. Škola je i prva škola u Hrvatskoj nositeljica licence NTC programa učenja, te se s tim programom kreće i dalje, kao i s programima namijenjenim darovitim učenicima. U toku je i uključivanje u drugu fazu programa e-Škole, koji će rezultirati digitalizacijom zgrade osnovne škole.

S radom je krenula i nova ravnateljica Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile Pazin Suzana Poropat Božac koja je na toj funkciji zamijenila dugogodišnjeg ravnatelja Josipa Šiklića i naglasila je kako je u ovoj školskoj godini upisano 632 učenika te da je zbog ograničenja na maksimalno 24 učenika u razredu taj broj nešto manji nego li prethodnih godina. Nabavljena je informatička oprema i uređene učionice. Dovršeno je i idejno rješenje za dogradnju Gimnazije i strukovne škole koje je usklađeno s projektom dogradnje Osnovne škole. Među brojnim projektima ističe se projekt razmjene učenika i nastavnika Erasmus +, kao i suradnja s Hrvatskom gimnazijom u Budimpešti i Ljubljani, zavičajne nastave, e – twinning i dr.  Uskoro se kreće u obilježavanje 120. obljetnice rada i djelovanja Gimnazije u Pazinu.

Ravnatelj Pazinskog kolegija Alejandro Castillo Jimenez istaknuo je kako je u ovoj godini upisano 202 učenika, od toga će njih čak 159 će koristiti i smještaj u učeničkom domu te će Kolegij morati otvoriti još jednu odgojnu skupinu. Uz odlične rezultate koje postižu učenici na državnoj maturi i prilikom upisa na željene fakultete različitog spektra, naglasio je i važnost izvannastavnih aktivnosti i projekata poput zavičajne nastave, nastavak provedbe projekta „Kolegij-prijatelj zajednice“ u kojem se promiču vrijednosti volonterstva, humanitarni rad, razmjene s učenicima iz Danske, Belgije i Italije, te od ove godine iz Njemačke.

Copyright Grad Pazin. Sva prava pridržana.